Att känna tacksamhet…och se livet från den ljusa sidan

130818

Veckan har varit omtumlande och intensiv på alla sätt. Inte bara arbetsmässigt utan även vädret har slagit om från sommar till höst, regnet har stått som spön i backen, åskan har mullrat och blixtrat för att plötsligt avbrytas av sommarsolen som tidvis strålat så intensivt. Under helgen har jag tagit tag i sådant som jag inte hann med under veckan…och även om jag är trött, har många tankar som surrar i huvudet och vet att den närmste tiden kommer att bli vansinnigt intensiv – så kan jag inte låta bli att känna mig nöjd och tacksam…på flera olika sätt.

Jag känner mig nöjd med att ha skrivit två examensarbeten det senaste året, ett i bild och ett i svenska. Jag är lycklig över att ha fått precis ett sådant arbete som jag ville ha och som ju var målet med de där fem intensiva, arbetssamma åren av studier.

Jag känner mig nöjd med den uppfräschning och renovering vi hunnit med av hemmet under sommaren. För mig är det estetiska viktigt och nu känns det som en fröjd att städa – det blir ju så fint! Ytlig lycka kanske somliga skulle säga och det är det till viss del, men när livet i övrigt kan vara väldigt kaotiskt – då känns det lite lättare om man åtminstone har koll på ytan.

Men det som verkligen räknas och som gör att jag kan känna mig glad i hjärtat är när de jag tycker om är friska och mår bra. Under vinter/våren hade vi orolig tid eftersom vårt ena barn blev så allvarligt sjuk, att det vid vissa tillfällen var livshotande och det tog tid innan sjukvården lyckades ta rätt prover, ställa rätt diagnos och ge rätt medicinering… den tiden var kaotisk. Nu kan vi lägga det bakom oss, hon mår bra igen och imorgon kommer hon att återuppta sina studier. Och jag känner mig som världens lyckligaste när mina barn och min man mår bra… allt det där andra ytliga är inte lika betydelsefullt.

Det är så lyckosamt och fint när alla mår bra, att jag inte vill ödsla energi på att reta upp mig på småsaker runtomkring. De senaste månaderna har jag reflekterat över hur en del människor lägger ner energi på att reta sig på sådant som egentligen inte betyder något, på småsaker i vardagen som många sjuka människor inte ens har möjlighet att ta del av. Och jag tycker synd om de människorna som retar sig på småsaker och som inte kan Se allt det Vackra som finns i Omgivningen runtomkring oss varje dag.

Häromdagen blev jag ifrågasatt, – Är allt i ditt liv verkligen så bra som man läser i bloggen? Nej, allt i mitt liv är långtifrån problemfritt och rosenrosa. Men jag har erfarenheter som gör att jag sätter händelser i proportion till det värsta som kan hända. Det värsta som kan hända är att någon dör, när ens barn blir sjuka, när en nära anhörig får en allvarlig hjärnskada efter en trafikolycka, hemska diagnoser, när en ung människa blir allvarligt sjuk och inte kan arbeta, att inte ha en fast inkomst varje månad och satt i de proportionerna – är sådant som många stör sig på som tex en högljudd granne, en dålig lön, en stressig arbetsmiljö eller vad det nu månde vara som är problemet  inte så allvarligt egentligen. Inte när det värsta redan har hänt.

Jag vet hur det är när livet slås i spillror och kanske är det just därför jag hellre fokuserar på sådant som är vackert, som fungerar och när allt kommer omkring verkar det som att livskvaliteten ökar då – eftersom jag kan värdesätta en vacker blomma, en kopp kaffe och jag kan känna lycka när de jag tycker om mår bra, när vi kan skratta tillsammans, äta en god matbit och bara vara i vardagen. Man har bara ett liv. Jag känner mig nöjd med livet, därför att jag har förmågan att se allt det där som är bra – så enkelt är det!

 

 

11 svar på ”Att känna tacksamhet…och se livet från den ljusa sidan

 1. Jag känner tacksamhet inför min egna tillvaro när jag läser din text. När någon i din absoluta närhet blir svårt sjuk vänds hela tillvaron upp och ner. Jag är glad att hon mår bra igen.
  Håller med dig. Att fokusera på det som är vackert och fungerande i livet gör oss mer tillfredsställda och öppnar upp för de där tillfällena då vi har chansen att känna ren lycka. Livet är bra fint ändå!

  • Tack för dina fina ord, de värmer. Livet går ju inte i repris så det gäller att göra det bästa möjliga av det.
   Kram

 2. Ohh vilket positivt och härligt inlägg och ja man ska vara nöjd och tacksam över det man har, det är ju ändå det som betyder något. Härligt att studierna känns bra med =D

  Ja, det är bra att se över sina månadskostnader faktiskt och att man men det ser till att spara undan pengar också, för många gånger har man inte koll

  Ha en fortsatt fin fredag
  kramar

 3. Det goda i livet är onekligen lättare att uppskatta när man vet hur annorlunda det skulle kunna vara. Skönt att ert barn mår bra iden. Finns nog inte något svårare här i livet än oron för ett barn. Jag läser många bloggar, din hör till en av favoriterna på grund av din positiva ton och härliga attityd. Det känns som att du gjort bloggen till något som skall ge kraft och representera något positivt. Tycker det är bra! Sen skall man givetvis kunna skriva om det som är svårt också när man så vill. Blir glad alltid glad av att läsa vad du skriver. Kramar Liza

  • Vad glad jag blir för dina fina ord! Tack kära du, Glädje och tacksamhet för livet – är precis vad jag vill sprida omkring mig 🙂
   Stor kram!

 4. Det där hör man ibland i sociala medier, en kritik mot att man bara visar upp den positiva sidan av sitt liv, men jag tycker att du gör helt rätt. Tankens kraft är stor och om man fokuserar på det som är bra, och det man är tacksam för, så blir man gladare. Gnälliga grannar och skavsår är inte värt att slösa energi på (även om man gör det också ibland). Jag blir glad av att läsa det du skriver.

  • Det värmer mitt hjärta att du blir glad av att läsa min blogg, känns fint att kunna sprida solsken och värme i den digitala sfären 🙂
   Stor kram

 5. Var och en får ju välja själv hur man vill ha det på sin blogg. Att hålla en positiv ton är väl inte konstigt. Fullt normalt skulle jag säga. 🙂 Det finns så mycket negativt och tråkigt i världen ändå.
  Så glad jag är för ditt nya jobb! Det är du väl värd efter allt kämpande. 😀 Ska bli så roligt att höra om allt när tid finnes. Stor kram fina vän

  • Ja, jag längtar efter att träffas! Har vansinnigt mycket att berätta om – precis som jag föreställer mig att du har.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *