Vi lever i en visuell kultur; där bilden lever sitt eget liv och interagerar med olika texter beroende på vem som tolkar…

 150927_4

Bilden talar och interagerar med sin omgivning. Bildens språk är oftast kraftfullare än det språk som synliggörs i text. Bilderna får oss att uppmärksamma händelser och problematik. Bilder får oss att stanna upp, reflektera och reagera. Bilder väcker vårt intresse och vår längtan om att interagera, förändra, utveckla och lösa problem. Bilder får oss att vilja skapa och läsa texter som definierar och verbaliserar de där små detaljerna i verkligheternas bilder. Allt styrs egentligen av olika urvalsprocesser och beroende på ur vilket perspektiv man gör sitt urval kan en bild eller verklig händelse tolkas på helt olika sätt. Det kan handla om att vi fäster vikt vid såväl olika stora som små detaljer. Det jag nu diskuterar i en vidare bemärkelse är min tes om att; bilden är text och texten är bild.

150927_33

Vi lever i en visuell kultur och det är intressant det som Nicholas Mirzoeff säger om att det som kännetecknar den moderna visuella kulturen är vår ökande tendens att visualisera även sådan som inte är visuellt i sig själv.

”One of the most striking features of the new visual culture is the growing tendency to vizualize things that are not in themselfes Visual.” (citat s. 5, ur boken på bilden ovan)

Nicholas Mirzoeffs, An introduction to Visual Culture är en betydelsefull bok som tydliggör visuell kultur. Boken har bott hos mig i flera år och jag har en förmåga att vilja återkomma till den här boken för att läsa och tolka intressanta utdrag med jämna mellanrum.

Bilden är alltid densamma men ändå föränderlig på en och samma gång. Tolkningen finns i betraktarens öga, och Vi Lever i en Visuell Kultur.

150927_6

Det här är sådant som jag ofta går och funderar på ….Vad funderar du på?

 

 

17 svar på ”Vi lever i en visuell kultur; där bilden lever sitt eget liv och interagerar med olika texter beroende på vem som tolkar…

  • Du menar att jag ska utveckla resonemanget kring visuell kultur? Det gör jag gärna men det få bli i ett kommande inlägg.

 1. Text är bild och bild är text – det har alltid funnits där hos mig – men jag har på ett sätt inte helt fattat/förstått ”processen” eller behovet …
  Tror jag blev varse den jag tog penseln och doppade i färgerna nerkluddade på duken, 2006 tror jag det var, började skriva blogg 2013, satte ner text skickade ut och fick gensvar och massor med text och bilder växlas mellan oss.
  Funderar på N-M´s .. sådan som inte är visuellt i sig själv …
  Vad är inte visuellt – den där glider gott i fundering!
  Tolkningen finns i betraktarens öga – men hur tolkar jag själv känslan innan färg och bild … känslan är oftast omedveten och ändras till och från!
  Härligt inlägg du gjort om detta!
  Kram!

 2. Jag håller till 100% med dig om din tes och ser det på samma sätt. Kanske en yrkesskada med tanke på att jag undervisar i bild.

  Just nu funderar jag mest på lägenhetstömningar och flyttar men det blir väl andra tankar sedan.

  Kram och trevlig söndagskväll!

 3. Spännande tankar! Tack för ett tänkvärt inlägg.
  Jag tror också att bilden är text och texten är bild, men det är inte något jag funderat på så mycket utan mer vet att det är så och att jag påverkas av det.
  Jag har idag varit på Strömsholms slott i Västmanland och gått på en visning där symboler i konsten från 1600-1700 var temat. Väldigt spännande och intressant.
  Kram!

  • Strömsholm, det är väl där det finns ett stuteri med fina hästar också? Men Å, vilken utställning du varit på. Om det är något jag är intresserad av så är det symboler och dess betydelse. Den utställningen skulle jag vilja se!
   Kram

 4. Vad jag funderar på? Ja du, allt och inget, kan man säga. Sen jag började blogga har jag fått upp ögonen på ett helt annat sätt – studerar omgivningen mer noga och lägger mer märke till detaljer. Och funderar på om det kanske kan bli ett blogginlägg… Haha! Jodå. Jag är bloggskadad 😀

  • Ja, visst är bloggandet berikande på många sätt 🙂
   Ser fram emot ditt nästa blogginlägg 🙂
   Kramar

 5. utan bilder vore livet tråkigt och färglöst!!

  Just nu går mest mina tankar på mitt nya jobb…jag är så fullmatad med ny information, nya arbetsuppgifter och intryck, så det nästan mattar ut mig samtidigt som jag måste vara på helspänn. Annars har det här huvudet fullt med funderingar från det lilla till de stora.

  Kram Kajsa

  • Hoppas då att du trivs på ditt nya jobb…

   Nytt jobb känner jag till hur det är att börja. Jag håller fortfarande på att lära mig namn på elever, finna rutinerna på nya arbetsplatsen och allt sådant som hör nytt jobb till….
   Fint men intensivt.

   Kramar

 6. En bild kan säga mer än tusen ord.
  Och ord kan vi skriva ner för att snabbt bli förstådd.
  En bild däremot sätter fantasin i gugning.

  Kram till fina dig.❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *