Du gamla, Du fria… Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden. Ja, jag vill leva jag vill dö i Sverige!

Idag är det inte enbart den 6 juni, utan även Sveriges nationaldag. Det är tid att reflektera; tid att reflektera över vem vi är, var vi kommer ifrån, vilken kultur vi vill bevara, värna om och utveckla framöver; det är en tid då vi bör tänka på våra förfäder, deras blod, svett, tårar, kärlek och allt gediget arbete de lagt ner för att vi ska kunna leva i ett land som är berikat av fred, frihet och rikedom. Det är även en tid då vi bör tänka på våra barn, framtida generationer och deras framtid; Sveriges nationaldag är framförallt en högtidsdag att fira!

160606_7

Det är tid att sjunga vår nationalsång. Sången skrevs av Richard Dybeck 1844; ursprungligen som folkmelodi och statusen att vara just en nationalsång har uppnåtts av något som är mycket starkare än politiska beslut, nämligen tradition. Och tradition är något som skapas under århundranden och genom människors kultur. Jag känner mig lyckligt lottad som bor i ett land där man värnar om sådant som jämlikhet, yttrandefrihet, miljö, vård, omsorg, utbildning, utveckling, forskning, arbete, kultur, försvar, djurliv, natur, allemansrätt och framförallt – Frihet!

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord,
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden.
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

160606_9

160604_2_s

160606_99

Det är trots allt som så…att blott Sverige svenska krusbär har… 😉

Må Väl och ha en fortsatt fin nationaldagsvecka!

Christina Karlsson

160606_8

12 svar på ”Du gamla, Du fria… Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden. Ja, jag vill leva jag vill dö i Sverige!

 1. Fin är vår Nationalsång tycker jag.
  Sverige är vackert.
  Firat har jag med en bakelse på balkongen.
  Att vi lever i ett land utan krig är underbart.
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  • Härligt!
   Ja, Sverige är sannerligen vackert!
   Jag har firat med rabarberpaj och vaniljevisp 🙂

   Kramar

  • Tack <3 Det blev en vilsam nationaldag för min del. Tid för läsning, eftertanke och återhämtning. En fin dag.

   Kram Christina

  • Tack själv! Då har vi en del gemensamt, jag har också en förmåga att fördjupa mig en hel massa i allt möjligt.

   Junikramar det låter fint, så det kör vi på.
   Junikram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *