Femtonde luckan i julkalendern

Lördagen den 15 december 2018

Julen närmar sig

bit för bit och steg för steg

 granen står parkerad i vardagsrummet,

 jag och flygaren har påbörjat pyntandet.

Vi resonerar om granens vara och jag vill bara ha äkta vara

en riktig kungsgran som doftar jul

pyntet består av sådant vi samlat på oss genom åren

och jag tänker att det är trivsamt med många olika färger och referenser i en gran. I vår gran finns allt från ugglor och domherrar, till brunbjörnar, rävar, snögubbar och helt vanliga julgranskulor.

Dagen har varit en smula märklig och det har varit inslag av såväl högt som lågt…kontraster, kontraster och massor av kontraster. Hursomhelst…. Jag tog ändå en sväng in till storstaden för att göra några julklappsinköp och ikväll ska de märkas med etiketter och placeras under granen.

Julgänget är samlat kring krubban, och där ligger Jesusbarnet bredvid står, Josef, Maria, fåraherden, tre visa män och samling änglar. Visuella spår av vår tro, tradition och religion.

Hur tycker du att en riktig julgran ska se ut?

Christina Karlsson

6 svar på ”Femtonde luckan i julkalendern

 1. Rödgran doftar ju jul, men de barrar så förskräckligt! Ett år hade vi en rödgran som inte gjorde det och den var grön och grann så länge att den till slut fick nya skott! Så kom Kungsgranen in i mitt liv och de har inte lika mycket doft, men jag tycker om de grövre barren och den blågröna tonen. Och den barrar inte lika mycket!
  Så länge som vi kan gå och stå, vill jag ha en äkta vara! Inga plastgranar i sikte, även om det är alldeles så praktiskt! Kanske mer miljövänligt?
  Önskar dig en mysig tredje Advent!
  Kram Gunilla

  • Ja, visst doftar det mer om rödgranen men som du skriver så barrar de något förfärligt. Vi har en rödgran utanför trappan och där brukar de trivas.

   Kram och fin advent!

 2. Rödgran hade vi alltid när jag var liten så det är nog det som är den riktigaste för mig. Men som vuxen har jag haft andra sorter, även kungsgran, men den visade sig vara så vid när vi fick hem den att vi nästan inte kom förbi. Den liksom växte på vägen hem. Har inte haft gran på många år nu.

  • Haha, en sådan där hade vi också ett år. Den blev högre än själv rummet så vi fick kapa av en bit på toppen och den var betydligt vidare än vad vi uppfattat…men man får in rutin med åren, numera brukar vi välja granar som passar 😉

   Kram och fin advent

 3. Jag har en plastgran hemma.
  Det är väl kanske inte optimalt, inte som jularna i min barndom då vi alltid hade en riktig gran men på något vis duger den.
  Jag vill inte ha en för rörig gran, inte för mycket olika färger.
  Har också julpynt till granen som jag samlat på mig genom åren.
  I år har jag inte bestämt om jag ids ta fram granen då vi inte kommer att fira jul med alla här hemma.

  Kram och ha en fin tredje advent!

  • Vi har en plastgran som ligger i en kartong under trappan, under några års tid var det den som gällde men sen kände vi att vi ville ha riktig gran så nu blir det alltid en riktig gran.
   Julgran är en stämningshöjare 🙂
   Kram och fin advent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *