Besökte Fotografiska och blev förälskad

Jag har länge velat besöka Fotografiska och vid detta Stockholmsbesöket fanns det äntligen utrymme för det efterlängtade besöket. Vilken upplevelse det blev! Det visas tre olika fotoutställningar av fotograferna Kirsty Michell, Anja Niemi och Alison Jackson.

Den mest fascinerande utställningen var Kirsty Mitchells Wonderland. Hon iscensätter olika sagovärldar och gemensamt för fotografierna är att det finns en kvinna i sagans centrum. Motiven består av drömska miljöer i naturen, massor av blommor, kläder av blommor, böcker och en underton av sagolikmystik.

Jag blev förälskad i Kirsty Michells fotografier och i den sagovärld hon lyckas förmedla i sina bilder. Hon tillverkar nästan all rekvisita själv så det kan ligga flera veckor eller månaders arbete bakom en fotoserie. Känns berikande och inspirerande att ha sett utställningen. De tre översta fotografierna i detta inlägg är tagna på Kirsty Michells utställning. Vill ni se mer av hennes alster så kika in på hennes magnifika hemsida. Vilken fotograf!

Utställningen In Character av Anja Niemi var också fascinerande. In Character var som ett undersökande av självets existens och förhållande till livet. Mycket fascinerande men med en dragning åt det melankoliska hållet då hon arbetar med kontraster som skönhet kontra kuslighet.  Även här är det kvinnan som har huvudrollen och miljöerna är mystiska, lite a lá David Lynch.

Den tredje utställningen Truth is dead av Alison Jackson var helt annorlunda. Alison Jackson bearbetar/kommunicerar hur samtiden fylls av manipulerade bilder och nyheter som förvränger sanningen och hur vi människor ofta väljer att tro det vi hör och ser rakt av, utan att ifrågasätta och ta reda på sanningshalten. Hon använder sig av kändisar, och iscensätter fullständigt fejkade situationer som ändå är tillräckligt trovärdiga för att betraktaren ska kunna köpa dem. Utställningen var intressant men med tanke på att det fanns fejkade bilder av kändisar på alla fotografier kändes det fel att fotografera, men om ni är nyfikna så gå in på Fotografiskas eller fotografernas egna hemsidor.

Vi avslutade kvällen med en delikat trerättersmeny i Fotografiskas restaurang. Trevlig personal, utsökt mat, medvetet koncept och trivsam miljö med utsikt över Stockholms skärgård. Jag ser redan fram emot mitt nästa besök på Fotografiska…

Vilka ingredienser anser du att ett fotografi ska innehålla för att vara intressant?

Christina Karlsson

14 svar på ”Besökte Fotografiska och blev förälskad

 1. Din fråga kan jag nog inte svara på, jag tittar och tycker att det är bra, intressant, vackert, fult, dåligt, tråkigt, kunde ha beskurit på annat vis, oroväckande, hemskt, trevligt, men varför fotografera detta? Och så vidare. När det gäller mina egna foton till bloggen går jag på intuition. Prövar mig fram tills jag tycker att det är vettigt enligt mina förutsättningar.
  Men fotografiska är intressant. Har varit där ett par gånger. Tack för tips om de här utställningarna.

 2. Vilka häftiga bilder! 🙂

  Jag tycker inte att det finns nåt speciellt som gör att ett fotografi blir intressant, häftigt eller vackert. Det ligger helt enkelt i betraktarens ögon där och då när man ser det 🙂

  • Ja, så är det ju förstås och då blir frågan vad är det man som betraktare gillar? Kanske lite klurigt att svara på…
   Ha det gott!

 3. Så läckert! ,-))
  Vilka bilder, älskar bilder så jag gillar det jag ser, WOW.
  Sen tycker jag det är kul att du finns med i bilden och intar samma position! ,-))
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  • Jag gillar det där med att försöka leva mig in i utställningen och försöka skapa ett bra foto. På fotografiska har de öppet till sent på kvällen, så fotona tog jag strax för det att vi skulle lämna. När vi kom var det fullt med folk och så funkade det ju inte att posera framför fotografierna…. men det är kul när tillfället dyker upp.
   Ha det fint!
   Kram

 4. Jag har aldrig varit där trots goda föresatser men nästa gång så…

  När det gäller vilka ingredienser en bild ska innehålla så skiftar det från bild till bild. En del är genuint vackra, har speciella färger eller visar något oväntat. Men det kan också handla om bildens budskap, något speciellt som gör att jag fastnar i den. En bild med innehållsmässiga kontraster kan vara väldigt spännande. Mycket ligger definitivt i betraktarens ögon för alla fastnar vi inte för samma bilder.

  Kram

  • Ja, en bild kan vara intressant på många olika sätt och attrahera olika typer av människor. Budskap och kontraster är intressanta…

   Ha det fint!
   Kramar

 5. Härligt att du fick möjligheten att besöka Fotografiska.
  Jag tycker om när du poserar med fotona, något fångar mitt inre när jag ser dessa.
  Å vad som fångar mitt inre kan vara olika utifrån budskap, konstraster, något oväntat, färger osv.

  Kram och ha en fin dag!

 6. Det här ska jag lägga på minnet – att besöka fotografiska vid ett Stockholmsbesök. Jag har alltid varit fascinerad av bilder på olika sätt och använt mig mycket av det då jag arbetade i grundskolan som fritidspedagog. Likaså har jag tyckt om att arbeta utifrån ”sagans värld”, så de bilder du visar här i ditt inlägg tilltalar mig.
  Jag tycker om de flesta bilder, kanske inte något som är abstrakt eller när det blir för tillrättalagt!
  Måndagskram Gunilla

 7. Ja, tänk vad vore livet utan bilder…det har jag svårt att tänka mig. Bilderna finns ju överallt, bara vi öppnar ögonen 🙂

  Kram och fortsatt fin vecka!

 8. Vad roligt att du tyckte om Fotografiska. Jag går ofta hit och det är ett av mina favotritmuseum i Stockholm. Har bara 30 minuters promenad hit. Har dock nu varit på resa och inte varit där på en månad. Men det ska repareras snarast.
  kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *