Kattöga av Margaret Atwood

Jag läser den ena boken efter den andra och njuter i av att ha tid för att läsa och bara vara.

Margaret Atwood, född i Kanada 1939, är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag tycker om hennes filosofiska infallsvinklar i olika situationer. Boken Kattöga (1988) handlar om konstnären Elaine, om hennes barndom, uppväxt och vad som format henne till den person hon är. Elaine är inbjuden till sin barndomsstad i samband med att ett galleri arrangerar en utställning med hennes konstverk. Utställningen får henne att blicka tillbaks på sitt liv och hon blir tvungen att möta hemska barndomsminnen med falskspel, vänskap och längtan. Elaine försöker finna sig själv i sin identitet som dotter, konstnär och kvinna.

Även om boken är en bladvändare så tar det ett tag att läsa ut de 479 sidorna som boken består av.

Jag tyckte mycket om den här boken, men min absoluta favoritbok av Margaret Atwood är ändå framtidsdystopin Oryx och Crake.

Har du läst något av Margaret Atwood?

Christina Karlsson

15 svar på ”Kattöga av Margaret Atwood

 1. Jag känner inte igen att jag läst något av henne men du väcker en lust i mig att göra det.
  Framöver så fungerar kanske läsningen och jag har nu många böcker på min lista som jag skulle vilja läsa.

  Ha en toppendag!
  Kram

  • Några av hennes böcker har filmatiserats som tex Tjänarinnan, dvs The Handmaids Tale som gått som serie nyligen, tror att den finns på HBO om du har tillgång till den kanalen.

   Ha en toppendag du med!
   Kramar

 2. Är faktiskt osäker på om jag har läst Kattöga eller inte. Oryx och Crake har jag läst, eller i alla fall en dystopi av Atwood. Upp till ytan är jättebra. Rövarbruden också fast på ett annat sätt. Har hennes Alias Grace på bokvagnen och hoppas läsa den innan årets slut. Jag tycker mycket om Atwood. En fin författare. Bra att bli påmind om Kattöga, jag får undersöka om jag har läst den eller inte.

  • Härligt att höra att du har läst en del av henne. Min plan är att beta igenom alla hennes böcker, inte nu på rak arm men efterhand som det blir tillfälle. Har som sagt gillat de jag läst hittills.

 3. Tror inte att jag har läst hennes böcker, men Handmaids Tale som du nämner. Den serien har jag följt med fasa!!! Hemsk, men måste ändå se den!
  Det låter ändå som om jag vill kika på någon av hennes böcker. Det blir att skriva upp på ”läslistan”! Den börjar bli alltför lång nu! 🙂
  Den boken du läser – handlingen faller mig i smaken även om det är väl många sidor!
  Har fått ett boktips till på min blogg angående ”skogsbada”, kika in när du har tid och lust!
  Må gott i sommarvärmen!
  Kram Gunilla

  • Jag såg också Handmaids Tail med fasa, den är hemsk men samtidigt mycket intressant eftersom den sätter mänskligt beteende på sin spets. Jag köpte den boken också, då det kan vara intressant att läsa boken som ligger bakom serien.

   Vad gäller skogsbad så är detta så spännande då jag nu upptäcker att det går hand- i hand med haiku. Jag har köpt en bok om Basho och ja….fortsättning följer i kommande inlägg.
   Ha en riktigt fin sommar!
   Kramar

 4. Margaret Attwood har jag läst en del av men inte denna bok. Stort tack för tipset. Har en hel del resejobb nu i sommar så har mest läst in mig på fakta. Men roligt det också.
  Men snart ska det bli lite annat också,
  Kram!

  • Det verkar så spännande att resa härs och tvärs som du gör….det blir ju som en roman i sig.

   Kram och fortsatt fin sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *