Tjugoförsta luckan i julkalendern; Tosca

Bakom den tjugoförsta luckan gömmer sig en operaföreställning.

Tosca är en av Giacomo Puccinis mest spelade operor. Urpremiären ägde rum år 1900 i Rom och världen kan inte få nog av denna opera. Igår var det premiär på Malmö Opera. Vi var där tillsammans med goda vänner som inte brukar gå på opera då de tycker att det kan bli för höga toner, men även de blev fascinerade av upplevelsen. Vilken kväll!

Tosca är ett passionerat drama som handlar om operasångerskan Floria Tosca och hennes älskare konstnären och frihetskämpen Mario Cavadossi, samt den maktgalna, onda polismästaren Scarpia.

Handlingen utspelas i Rom omkring år 1800 då Napoleon har trängt in i Norditalien där anhängare av revolutionens ideal önskar honom välkommen, samtidigt som makthavare gör allt för att sätta stopp för Napoleonanhängarna.

Handling: Tosca är en starkt troende operasångare som ofta besöker kyrkan för att be till Madonnan. Hon har en relation med konstnären Cavadossi och när föreställningen börjar har Cavadossi just målat ett porträtt av en vacker kvinna han sett i kyrkan. Cavadossis gode vän Cesare Angelotti har just rymt från fängelset och Cavadossi ger honom bröd och vin. När Cavadossi hör att Tosca är på väg måste Angelotti gömma sig. Tosca som hört deras röster och får syn på porträttet av den vackra kvinnan blir svartsjuk och tror av Cavadossi gömmer en älskarinna. Tosca ger sig av och stämningen trappas upp när ett kanonskott tillkännager att en fånge, dvs Angelotti har rymt. Cavadossi tar honom till sin stuga, under tiden anländer polischefen och hans män. De finner spår i Angelottis kapell. Tosca återvänder och polischefen som känner begär efter Tosca bestämmer sig för att ljuga ihop bevis för att Cavadossi har en affär med den avmålade kvinnan. Beviset är en solfjäder som han säger sig ha funnit.

Dramat trappas upp då Scarpia tillfångatar och torterar Cavadossi för att få honom till att berätta var Angelotti är. Tosca förstår att hon blivit lurad och gör allt som står i hennes makt för att få Scarpia till att sluta tortera hennes älskade Cavadossi. När Scarpia våldför sig på henne hugger hon ihjäl honom med en kniv och där skulle dramat ha kunnat sluta, men det gör det inte. Nu måste hon försöka rymma tillsammans med sin dödsdömde Cavadossi. Hon tänker använda sig av en frisedel för att rymma, efter en iscensatt avrättning av Cavadossi. Under tiden har mordet på Scarpia upptäckts och Cavadossi avrättas på riktigt. När soldaterna försöker gripa Tosca bestämmer hon sig för att ta sitt liv.

Slutet är otroligt sorgligt, men sången sjungs fram med en sådan passion av man blir alldeles upprymd av musiken. Återigen har jag varit på en opera som jag mer än gärna skulle vilja se om. Sång, musik, scenografi och ljus tillsammans; allt var fantastiskt och föreställningen var otroligt mäktig!

Tre dagar kvar…..

Må gott och njut av dagarna som passerar!

Christina Karlsson

12 svar på ”Tjugoförsta luckan i julkalendern; Tosca

 1. Men hej igen! Jag har varit lite dålig på att kommentera på sistone. Får väl skylla på att jag har bytt bloggplattform med allt vad det innebär. Kul att du tittade in hos mig.
  Tosca har jag aldrig sett, men skulle gärna.
  God Jul!

  • Tekniken kan allt uppta ens tid när det är något som ska fixas. Men nu verkar det till att vara i sin ordning igen 🙂

   Ha en fin julhelg!

 2. Jag älskar Tosca och jag har sett den på film, på tv och till och med live på grekiska teatern i Taormina och givetvis har jag den på cd också. När vi var i Rom såg jag Castel Sant’Angelo där Cavaradossi hölls fången och sjöng den underbara arian ”E lucevan le stelle”.
  God Jul och tack för din kommentar hos mig.
  /Ingrid

  • Tack själv, för kommentar här 🙂 Härligt att du också gillar Tosca. Den är enastående!
   Vad spännande att besöka en opera i Grekland, det har jag aldrig gjort.

   Önskar dig en God och fin Julhelg!

 3. Men se vad jag har missat här då, dock icke försent att få med mig även m dagens tid inte räcker till, men luckorna finns ju kvar, så jag ska ta igen det och få med mig de sista luckorna då tiden kommer. Önskar dig God Jul och Gott Nytt År!
  <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *