Bland julkort, kalendrar och promenader

Det är något visst med julkalendrar. En av de traditioner jag burit med mig sedan barndomen är att titta på julkalendern på svt och i år måste jag säga att den är fenomenal.

Årets julkalender heter Mirakel. Den utspelas år 2020 på ett HVB-hem där de föräldralösa barnen Mira och Galed bor. Tvisten är den att de plötsligt upptäcker ett svart hål på vinden. Det svarta maskhålet är uppfunnet av ingenjörerna Anna-Carin och Vilgot, men som av misstag blivit av med sitt svarta maskhål. Samtidigt som de börjar leta, råkar Mira som lever i år 2020 hitta maskhålet samtidigt som Rakel som bodde i samma hus år 1920 – deras själar sugs in i hålet och byter plats. Mira får uppleva år 1920 och Rakel år 2020, och problemet är det att tidsresor inte kan ske utan konsekvenser.

Jag tittar inte bara på svt:s Mirakel, utan lyssnar även på Boklarssons Skattjakt i Trelleborg, samt Malmö Operas kalender och uppdaterar Galleri KVIS konstkalender med dagens ängel.

När jag kollat in morgonens julkalender öppnar jag min chokladkalender för att kolla in dagens pralin som jag för övrigt brukar spara till kvällskaffet.

Däremellan försöker jag klämma in en promenad. De senaste två veckorna har jag mestadels jobbat hemifrån, dvs suttit framför datorn, stirrat in i skärmen och bedrivit undervisning och allt sådant som hör därtill. Det blir alldeles för mycket stillasittande för mig och så fort jag får en chans ger jag mig ut på promenad. Njuter av närheten till skogen.

Trots all denna extra hemmatid är det först nu mina julkort är klara, sista minuten som vanligt…planerar att posta dem före jobb imorgonbitti så de ska vara framme före jul.

I år har inte bara ägnat mig åt mina egna privata julkort utan även ägnat en del tid åt att formge ett julkort som går ut till alla medlemmar i Galleri KVIS. Julkorten på fotot är från årets skörd och det kändes bara fint när det landade ett egendesignat julkort i vår brevlåda idag. Jag tror att ni kan gissa vilket av korten nedan som är “mitt”.

Faktum är att jag hade en riktigt rolig dröm häromnatten. Jag drömde att vår postlåda svämmade över av julkort, och att det bara fortsatte att komma mängder av julkort. Hela marken runtomkring brevlådorna täcktes av julkort…vilken dröm!

Hur har ni det? Brukar du kolla på julkalendern och tillhör du också den skaran av människor som fortfarande skickar julkort?

Allt gott!

Christina Karlsson

16 svar på ”Bland julkort, kalendrar och promenader

 1. Jag skickar fortfarande julkort men det blir färre år från år tyvärr. Modern teknik i all ära men jag uppskattar en handskriven hälsning.

  Snart julledighet nu…

  Kram och ha det gott!

  • Ett handskrivet julkort är något särskilt!
   Sitter just och njuter av julledighetens första morgon!
   Kram och fin lördag!

 2. Jag följer också “Mirakel” i år. . .tycker den verkligen är sevärd!
  Blir avis på din chokladkalender. . . min Trisskalendern är inte alls lika rolig (är omgjord till att skrapa “symboler” och inte belopp) Urtrist!
  Julkorten postades tidigt i år men det hjälpte tydligen inte för alla har ännu inte kommit fram!
  Trevlig Helg & 4e Advent! (Tänk vad tiden har gått fort)!
  Kram

  • Chokladkalendern är verkligen en hit. Den ena pralinen är godare än den andra… det är maken min som brukar överraska mig med en julkalender, tror rentav att det blivit en tradition 🙂

   Må gott och fin adventshelg!
   Kram

 3. Julkalendern brukar jag titta på, lite beroende på. ….Men årets kalender vill jag inte missa. I övrigt är nog favoriten “Teskedsgumman” med Birgitta Andersson. I alla fall den jag fortfarande minns väldigt bra.
  Jag brukar skriva några julkort men i år känns det lite si och så. “God Jul” – ttycker det känns tveksamt. Känns mer hoppfullt med Gott Nytt år- Men kanske blir det några julhälsningar.
  Julkorten du visade var verkligen fina.
  Önskar dig en fin helg och fjärde advent.
  Kram

  • Teskedsgumman minns jag att jag tyckte mycket om! En annan favorit är Trolltider och Mysteriet på Greveholm…

   Gott nytt år låter hoppfullt!
   Ta väl hand om dig och ha en fin adventshelg!
   Kramar

 4. Tycker också om adventskalendern och den är lite annorlunda och som sig bör innehåller den olika budskap. Vad jag förstår på de yngsta barnen som i förskola och tidigare delen, så lever de sig in i de olika rollerna och tidsepokerna. Det förstår jag! 🙂
  Ja, julkort har jag skrivit, om än färre, samt några julbrev. Det kommer också bli ett antal mms!
  Trevlig helg och advent!
  Kram Gunilla

  • Ja, det har du rätt i. Många fina budskap, årets kalender är en riktig höjdare…jag har tom fått min make till att se den 🙂

   Önskar dig en lugn och fin adventshelg!
   Kram

 5. Jag ser på julkalendern med livskamraten och delar sedan upplevelsen med de yngre barnbarnen. Julkort skickar jag varje år. Det låter härligt med en chokladkalender mummmms. En julkalender som jag tyckte om var -När karusellerna sover. Det utspelade sig på Liseberg. Clas Malmberg var med bl.a. och det sjöngs så fina skillingtryck – vilken röst Clas hade/har. Ingen som jag pratat med kommer i håg den kalendern. GOD JUL

  • Vad fin titel, När karusellerna sover, Jag tror att jag har ett svagt minne av den…inte helt tydligt men lite svagt sådär.

   Önskar dig en fin adventshelg!
   Kram

 6. Julkalender är nostalgi för mig också. Har funnits med mig så länge jag minns och sedan med mina barn.
  Vi kan också se på kalendern här, njuter!
  Fin julkort!
  Jag skriver väldigt få julkort numera. Istället gör min man och jag alltid en julvideo som jag också publicerar på bloggen.
  GOD JUL!

  • Din julvideo har jag sett och den lockade fram både skratt och leende. Vad härliga ni är som bjuder på er själva så 🙂
   God Jul!

 7. Jag trodde aldrig att jag skulle bli så tråkigt vuxen att jag slutade titta på TV:s kalendrar. Men sedan barnen slutade hängde jag på “vuxentåget”.
  Vilken härlig dröm. Vi slutade skicka sista året i Ystad. Tidigare brukade det vara ett hundratal som vi skrev. Nu får vi heller inte många. Lite sorgligt. Handskrivna hälsningar är mycket mysigare.
  Vad bra att du har nära till naturen. Extra viktigt med allt ditt stillasittande framför datorn.
  Vi har en Trisskalender som vi turas om att skrapa. Dessutom är det kul att välja kaffekopp till Insta till våra 24 ekologiska kaffestunder. Förra året var det tekalendern.
  God Jul och Gott Nytt År.
  Kram Bosse

  • Kaffekopp till Insta? Det kände jag inte till att du hade en sådan, nu har jag letat fram, följer och gillar era kaffekoppar 🙂

   God jul och Gott nytt år!
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *