Vacker Landart i Snogeholm

Semesterdag fyra; Semesterns första dagsutflykt blev strövområdet vid Snogeholmssjön, närmare bestämt området där det finns möjlighet att möta konst i naturen via de landart verk som är placerade på olika platser i skogen. När vi anlände till skogen var vädret inte det bästa då det åskade och regnade en hel del men efter några timmar klarnade det upp och solen tittade fram. Det finns ett femtontal verk utplacerade i skogen och vi hann se de flesta men inte alla så nog lär det bli fler dagsutflykter till Snogeholm. Syftet med Landart är att den skapas för en specifik plats och av befintligt material i naturen så en hel del av verken kan komma att förändras med tidens gång.

Den gömda byn, är ett spännande inslag som vi missade första gången vi gick förbi då den är placerad i det dolda.

Guldådra. Genialt namn på ett verk som inbjuder till många tankar. Vi fann en guldådra i skogen och kanske är det just skogen som är den guldådra vi bör värna om mest av allt.

Triumfbågen. Alla sevärda platser har en triumfbåge och den här ser ut att vara skapad direkt av sly som redan växer på platsen.

Frukt bär frukt. Här är jag på väg att kolla in de vackra kloten som är placerade på marken och hängandes i träden likt lampor, eller frukt. Frukt bär frukt är namnet på verket.

Stentavlor. På en plats fanns det ett antal olika verk likt det på bilden ovan, arrangerade i en grupp likt ett konstgalleri med stentavlor i skogen.

Genombrottet. En stor sten som är genomborrad med ett hål ur vilket det växer ett träd. Undrar vad som händer med trädet när det vill bli större än hålet i stenen. Kommer det att anpassa sig till förutsättningarna och nöja sig med att vara ett litet träd?

Det här verket fanns inte med i foldern över verk så antingen har det tillkommit efter foldern eller så är det någon annan som placerat det där. Det smälter in i bakgrunden och kan vara svårt att upptäcka men på en lina som löper längs med med träden har orden ” TRÄD HAR INGA BAKSIDOR” placerats ut.

Ikaros lyft. Det här verket var jag mest pepp på att se, kanske bara för möjligheten att få fantisera om hur det skulle vara att kunna breda ut sina vingar och ge sig ut på en flygtur. Berättelsen om Ikaros handlar om övermod och hybris, och något sådant vill man ju inte drabbas av så jag nöjde mig med att drömma – och sen klev jag ned från pinnen och vandrade vidare tillsammans med min dotter.

Alldeles intill Ikaros lyft mötte vi en nyfiken liten söt ekorre som vi fick ett fantastiskt tillfälle för att fotografera innan den sprang iväg uppför trädstammen.

Enligt informationsfoldern som finns att hämta i anslutning till platsen är alla verken skapade med godkännande av stiftelsen Skånska Landskap, av föreningen Snogeholm Land Art och konstnären Frank Björklund. Både min dotter och jag blev mäkta imponerade av upplevelsen och vi kommer absolut att återvända vid fler tillfällen för att utforska platsen närmare. Vi tackar för deras fantastiska arbete med att skapa ett rum för konsten i naturen!

Christina Karlsson

22 svar på ”Vacker Landart i Snogeholm

 1. Vilken häftig plats, den skriver jag upp direkt ,-) Härligt med Landart, har aldrig hört talas om något sånt. Och att det ska få förändras med åren låter helt underbart, Mycket fina bilder och häftig bild på dig! Med Ikaros ,-)
  Ha det jättefint och Glad Midsommar!
  KRAM Primrose ,-)

  • Absolut sevärt och det fungerar bra att ta med hundar dit.
   Glad och fin midsommar till dig också!
   Kram

 2. Men vilket härligt utflyktsmål och underbar idé att placera ut konst i naturen! Där skulle man verkligen vilja strosa runt och upptäcka allt!
  Önskar dig en Glad Midsommar & Trevlig Helg!
  Kram

 3. Vad ljuvligt Christina, att få kombinera lediga dagar och konst mitt i denna miljö. Det framstår som välgörande balsam för själen.
  Njut dagarna!
  Sänder en varm kram med önskan om en glad midsommar!
  Mia!

 4. Låter som en fin utflykt. Märkligt men jag tror att när vi var i ”vår” by på Österlen i maj så kunde man själv tillverka ett hus i lera till den ”gömda byn”. Man kunde läsa om byn som försvann, detta hände för länge, länge sedan. En vår då det blev väldigt varmt tidigt och bönderna sådde, men sedan kom köldnätter och allt frös. Godsherren skulle ändå ha sin del. Eftersom bönderna inte kunde betala så tillföll hus och mark godsägaren. Byn försvann. Visst är det samma historia?

  • Vad intressant historia du berättar om den gömda byn. Det fanns ingen närmare information, annat än karta med namn på verken i anslutning till platsen, så om det finns någon koppling till din berättelse vet jag inte men det kan ju vara möjligt…
   Må gott!

 5. Stort tack för denna fina tur med vackra bilder och fin info till för mig helt nya trakter. Jag kände inte till vare sig Snogeholm eller ”Landart” och nu vet jag i alla fall att båda finns.
  Önskar dig fortsatt fina dagar att njuta av.
  Kram

 6. Tack! Vilken fin beskrivning och upplevelse av Snogeholm Landart. Får vi länka din blogg till vår FB? Tack på förhand, Anna Nystedt för Snogeholm Landart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *