blågul morotskaka och varför den väcker minnen…

130203_2

Det är så mysigt att barnen kommer hem på söndagsmiddag 🙂 Dagen till ära bakade jag en blågul morotskaka som blev väldigt uppskattad.

Att baka morotskaka är lätt som en plätt

2 ägg, 2 dl socker vispas ihop. Mät upp 3 dl vetemjöl, 1 tsk bikarbonat, 1 tsk bakpulver, 1 tsk kanel, 1 tsk vailjsocker och ev 1 tsk kardemumma. Vispas ner i smeten tillsammans med 1 dl oliv eller rapsolja. Riv 3 dl morötter som sist blandas ner i smeten. Grädda på 175 grader i ca 35 minuter.

Gör under tiden glasyren av 25 gram smör, 100 gr philadelphiaost, 2,5 dl florsocker, 1tsk vaniljsocker och ev en gnutta rivna morötter. Eller varför inte lite gurkmeja för den gula färgens skull. Bred glasyren över den färdiga avsvalnade kakan och dekorera med blåbär.

Smaklig spis!

Varje gång jag äter morotskaka tänker jag på tiden då jag var på Alfta rehab center, där jag smakade morotskaka för första gången. Jag var på Alfta år 2000, på rehabilitering med anledning av nack och ryggskadan som jag fick efter trafikolyckan. Första etappen var på 4 veckor och andra på 2 veckor – med tanke på att det var 80 mil hemifrån var jag tvungen att bo där. Jag saknade barnen något vansinningt under hela tiden men vi skickade jättesöta brev till varandra och pratades vid i telefon. På Alfta träffade jag helt fantastiska människor som varit med om alla möjliga och omöjliga händelser. Jag fick två fantastiska förebilder och kom att inspireras väldigt att Jern och Ruth Hamberg som startat upp rehabcentret. De bodde alldeles intill kliniken och kom in och hälsade på och höll inspirerande föreläsningar trots att de passerat pensionsåldern långt före. Jern Hamberg hade själv i ung ålder varit med om en flygplansolycka som ledde till förlamning under en längre tid, efter det utbildade han sig till läkare, specialiserade sig på nack- och ryggskador och startade så småningom upp Alfta rehab center för att kunna hjälpa andra med liknande problem. Ruth var specialicerad på mat och var en av de första tongivande rösterna i Sverige som förordade vegetarisk kost. Tänk att drabbas av en skada som i vanliga fall gör att man blir funktionshindrad för livet, tänk att resa sig upp från ett sådant fall och trots det lyckas utbilda sig till läkare och starta upp ett helt rehabcenter – det är beundransvärt! Jag kommer för evigt att vara tacksam för den professionella rehabilitering jag fick där uppe i Hälsingland på Alfta Rehab Center som faktiskt ledde till en betydande tillfrisknande för min del.

Länk för den som vill läsa mer om dessa inspiratörer http://www.alftarehab.se/sv.html/om-oss-historia

 

4 svar på ”blågul morotskaka och varför den väcker minnen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *