Louisa Miller

Luisa Miller, Malmö Opera, 121107.

Luisa Miller, en opera av Verdi. En genomgående behaglig musikupplevelse, välgörande likt balsam för själen.

Om en ung man och kvinnas passionerade kärlek till varandra. Ett ungt par ur två olika samhällsgrupper. Om relationen mellan den goda fadern och hans dotter. Om relationen mellan den kontrollerande och manipulerande fadern och hans son. Om hur relationen mellan det unga paret manipuleras till hjärtesorg… den gode fadern torteras, fängslas och den gode dottern tvingas att skriva ett falskt brev för att befria sin far. I brevet förklarar hon att hon älskar en annan. Carlo blir vilseledd av brevet och dramat trappas upp och slutar med att de båda dricker gift och dör ….

Visst är det märkligt att man kan beröras så av musik som leder till döden… de flesta operor slutar ju trots allt i ond bråd död och olycka. Kanske är döden ett tema vi behöver bearbeta eller kanske är det dramatiken som händer före och som leder till att de unga människorna dör som vi behöver bearbeta och lära oss av…kanske är det kontrasterna mellan liv och död vi fastnar för eller så är det helt enkelt sångrösterna, instrumentens toner, de musikaliska ljudens former och hela den visuella framställningen som berör och dröjer sig kvar i medvetandet. Luisa Miller är ännu en se- och hörvärd opera på Malmö Opera!

Och restaurangens räksmörgåsar med vitt vin i pausen förhöjer definitivt upplevelsen…

Luisa Miller, Malmö Opera, 121107.

Båda fotografierna är hämtade från Malmö Operas hemsida av, fotograf: Malin Arnesson

(inlägg 30 november)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *