monument och katastrof

130108_3

Denna jättelika skulptur på 12 meter står i Malmö högskolas entréhall. Konstnären heter Sirous Namansi och titeln på konstverket är ”Patterns of failure”. Materialet är målad aluminium och färgerna är liksom färgglatt ”pastellakvarelliga”. Bilden ovan är tagen med mobilen och gör inte statyn rättvisa, den är betydligt färggladare och roligare i verkligheten. Skulpturen föreställer trasiga porslinskoppar, märkliga föremål som jag uppfattar som kitschiga. Under hela min studietid har jag förundrats över denna skulptur. Först har vi namnet som känns märkligt för oss studenter som kämpar för framgång, dvs allt annat än misslyckande som failure betyder. Samtidigt upplever jag namnet som humoristiskt och djupt, för visst har de flesta av oss studenter små eller stora ”missöden” bakom oss, i form av trasiga skärvor och kanske är det just de erfarenheterna som skapat behovet av att söka utveckling via kunskapens källa.

Hos mig infinner sig motivationen och glädjen i samma stund som jag kommer in i högskolan entré och får syn på denna lekfulla skulptur. Det skulle vara så spännande att få höra hur konstnärens tankebanor vandrade vid denna framställningsprocess, vid val av titel, färger och hela altet. Jag upplever den som rolig, lekfull, intressant, tokig, spännande och på något sätt är den ”fulsnygg” och vacker genom sin mäktiga uppenbarelse. Och den tillför högskolan det där lilla extra som gör livet och svårigheterna lättare att övervinna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *