Var går gränsen mellan natur och kultur? och varför behöver vi definiera allt så himla noga?

130513_4

Tänk att det finns så många intressanta frågor att fundera över. Vad är naturen egentligen? och var går gränsen mellan natur och kultur? Hur återspeglas kultur i natur och hur återspeglas natur i kultur? Vilken status har djuren i naturen och varför särskiljer vi människan från djuren? Människan är ju också ett djur? Är det människan själv som står för all miljöförstöring eller förgör naturen sig själv. Angriper djuren varandra och vad är det som säger vad som är rätt balans? Är det när förutsättningarna för människans överlevnad är som bäst? eller är det en utopi där människorna inte gör någon som helst inverkan på naturen och hur skulle människan isåfall ens kunna överleva när människans överlevnad i själva verket är beroende av naturen. Inte var det väl människan som fick dinosaurierna att dö ut, eller?

Jag har inga säkra svar men mina funderingar handlar om att människan, djuren och naturen gärna vill leva i en symbios med varandra där alla parter berikas av varandras existens. Och nu läser jag om hur vi i litteraturen förhåller oss till djuren och naturen och det verkar som att det finns lika många vinklingar och perspektiv som det finns människor – eller kanske är det som jag ibland upplever att alla människor talar om samma sak och ofta menar vi samma sak men vi har så himla många olika sätt att beskriva, förklara och uttrycka våra tankar, åsikter och funderingar på att vi ibland blir oense om vilket uttryckssätt som är det rätta. Vi blir mer upptagna av att övertyga än av att lyssna och ibland förstår folk helt enkelt inte vad vi säger eftersom vi talar olika språk – och visst har vi väl alla varit med om hur tokiga översättningar det kan bli när vi i brådskan väljer google translate för att översätta. När enskilda händelser tas ur sitt sammanhang finns det viss risk för att helheten går miste om den viktigaste pusselbiten av dem alla.

Dessa tankar väcktes under tiden som jag arbetade med en analys av poetisk litteratur, ur ett ekokritiskt perspektiv och läste What is Nature? av Kate Soper Skriv gärna och berätta om vilka tankar inlägget väcker hos er…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *