Rabarbersaft med myntablad…så gott

130630_5

Jag fick en förfrågan om receptet till den där sanslöst goda rabarbersaften och sanningen är att jag inte följer något recept, jag improviserar utifrån inspiration. Senast gjorde jag ungefär så här: Jag plockade ett stort fång rabarber, som jag sköljde av, delade stjälkarna i bitar och lade dem i en stor gryta. Jag skivade i en citron (tänk på att renskrubba skalet då det kan vara besprutat). Jag häller i vatten så att det täcker rabarberbitarna helt och hållet och lite till. Blandningen kokas i ca 30 -45 minuter, tills rabarberbitarna lösts upp och det ser ut som en trådig kompott.

Därefter ställer jag spagettisilen i en annan stor gryta och häller över blandningen, låter all saften rinna ur väl. Rabarberröran som blir över slänger jag men saften sätter jag på spisen igen, tillsätter några dl socker efter smak. Om saften är för tjock eller stark i konsistensen är det bara att tillsätta lite vatten. Saften med sockret ska kokas upp under omrörning så att sockret löses upp och därefter är det bara att hälla över i flaskor. Flaskorna förvaras i kylen och bör konsumeras inom de närmste veckorna. Vill man ha saft kvar den längre så kan man frysa in den (i en plastflaska eller plastburk).

Tidigare år har jag kokt saft av rabarber och jordgubbar som gifter sig bra i smaken. Men det blir även gott att göra blandsaft som i receptet jag delade med mig av före midsommar där jag helt enkelt kokte saft av nya rabarber och alla fjolårets bär (en salig blandning) som fanns kvar i frysen… Hemkokt saft blir alltid så mycket godare och nyttigare än den ”vanliga” köpesaften!

Saften är godast om den serveras väl kyld! Jag dekorerar gärna med myntablad och om det är fest kan man tillsätta lite kolsyrat vatten om man vill ha en ”bubbligare” sommardrink. Saften passar utmärkt som läskande dryck i väntan på maten.

130630_7

130630_6

Idag passade jag även på att baka en rulltårta som räckte både till makens lunchfika med sina föräldrar och som efterrätt till vår söndagsmiddag här hemma tillsammans med barnen. Rulltårtan serverades med vispgrädde och jordgubbar…rabarbersaft och med kaffe till oss som är kaffedrickarne och det blev riktigt gott!

3 svar på ”Rabarbersaft med myntablad…så gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *