Svensk språkhistoria – intressant men klurig…

Svensk språkhistoria är intressant men en vansinnig utmaning när den ska beskrivas i grammatiska termer. Många av termerna används ju inte ens längre annat än i språkhistoriska sammanhang… och om jag ska uttrycka vad jag känner så anser jag att det är orimligt att ha en fyratimmarstenta som omfattar tiden ”Från runinskrifter till Selma Lagerlöf”. En skriftlig hemtenta vore rimligare. Men vad jag tycker personligen är egentligen inte relevant i sammanhanget. Jag vill ha kompetensen och ibland måste man gilla läget.  Denna tenta ingår i ett större sammanhang så imorgon sitter jag vid skolbänken och skriver tentamen i Svensk språkhistoria. Hujedamej, vilken tentaångest jag har… håll tummar och tår för att jag kan fokusera på rätt historiska termer vid exakt rätt ögonblick.

130829_1

Tro´t eller ej, men dessa texter är faktiskt svenska! Texten ovan härstammar från Erikskrönikan, som skrevs någon gång under 1300-talet. De bevarade handskrifterna är dock yngre, så texten baseras troligen på en handskrift från 1400-talets senare hälft. Texten nedan härstammar från 1500-talet, hämtad ur Olaus Petri, ”En swensk cröneka”. Jag tänker att orden är vackra och att det är spännande att fundera över hur våra förfäder pratade… Tänk så vackert att lagtexterna ursprungligen skrevs på rim – bara därför att de skulle vara lätta att lära sig utantill…

130829

Och tänk vad spännande livet kan vara när man är nyfiken. Ena dagen är det jag som är den undervisande Bildläraren och nästa dag skriver jag en tenta i Svenska språket – bara för att jag tycker så himla mycket om språk… och intresserar mig för språkliga samband mellan bild och svenska….  Det jag brinner mest för är BILD, lyrik och litteraturvetenskap – den där språkhistorien råkade bara halka med på köpet och som en del av litteraturen är den riktigt intressant!

Ja, detta är vad jag roar mig med just nu 😉   Ha det fint, där ute i bloggsfären så hörs vi snart..

 

7 svar på ”Svensk språkhistoria – intressant men klurig…

  1. Lycka till! Fast nu är den nog gjord skulle jag gissa? Hoppas det gick bra. Jag läste min svenska på Högskolan Dalarna och där slapp vi salstenta i språkhistoria. Jag har för mig att vi hade både muntliga seminarier och hemtenta istället. Mycket mänskligare.

    • Tackar så mycket!
      Så skönt för dig att slippa salstenta, jag önskar att LU kunde ändra sina rutiner för salstentor.

      Kram

  2. Intressant.Skall bli intressant att se om den dagen kommer när smileysar på allvar har letat sig in i skriftspråket.Svea rikes lag på smileyspråk kanske:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *