Solskendagar, en rutig kjol och tankar om bildens betydelse…

130907_25

130907_24130907_22130907_26130907_21

Ibland säger en bild mer än tusen ord, men hur ska ni veta vad jag egentligen vill säga om jag inte skriver det rakt ut. Om jag låter bilden tala. Vad händer om vi tolkar bildspråket på olika sätt? Vad händer om bildspråket är otydligt, om symbolerna inte är helt uppenbara? Kanske beror tolkningen då på betraktarens kreativitet, eller? Vad händer om bilden och texten inte kommunicerar samma budskap? Kanske blir man förvirrad, eller intresserad? Den nyfikne kanske febrilt söker efter kulturella koder och dolda tecken och den som inte bryr sig funderar kanske inte alls kring innebörden av bildens budskap…den som inte vågar fråga eller inte bryr sig kanske fattar felaktiga beslut beroende på att den tolkat budskapet fel… Den som är kreativ kanske kommer till en helt ny insikt och drar slutsatser avsändaren inte ens hade en tanke på från början…

Oavsett vilket, så har bilden en större betydelse än vad många av oss är medvetna om.

 

 

 

3 svar på ”Solskendagar, en rutig kjol och tankar om bildens betydelse…

  1. Rolig lek med bilderna. Gillar den där du syns skarp men resten är suddigt. När det gäller bilder så säger de verkligen mer än ord och tolkningsmöjligheterna är oändliga. var på en utställning med Frida Khalo och Diego Rivera för några år sedan och kunde inte låta bli att störa mig på guiden som höll i visningen. Hon berättade hur bilderna skulle tolkas och när någon frågade något som motsade hennes tolkning blev svaret att nej så kunde inte bilden tolkas. Endast den som målat vet ju den exakta intentionen med bilden tänker jag, kramar Liza

  2. Det är så kul att bildredigera. Och det är så spännande att vi kan tolka både bild och text på så många olika vis. Och helt beroende på tidigare erfarenheter och humör.
    Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *