Kvalitetstid och funderingar kring vikingar, lyktstolpar och arkitektur i Köpenhamn

Det är så mysigt när vi lyckas samla alla fyra för att bege oss iväg på en dagsutflykt. Igår besökte vi Nationalmuseum i Köpenhamn för att kolla in den omtalade Vikingautställningen med det 37 meter långa vikingaskeppet.

131019_4

Det är ofta ur denna vinkeln jag ser familjen när vi är på väg någonstans. De går målinriktat framåt och jag hamnar på efterkälken då jag stannar för att betrakta detaljer i omgivningen. Jag fotograferar, dokumenterar och uppmärksammar de där små detaljerna som finns i arkitektur och natur.

Tills vi kommer in på ett historiskt museum, då är det de som går långsamt och uppmärksammar mig på detaljer de ser och läser om. Då tar jag oftast täten och väntar in de andra, kanske eftersom jag ändå inte fotograferar inne på muséer. 131019

Robin och Emelie utanför museet.

131019_2

Väggarna längs kanaler har ofta intressanta mönster som präglats av tidens tand. Och speglingarna i vattnet berättar alltid nya historier för den som tar sig tid att lyssna.

131019_3

Lyktstolpar kan vara fascinerande, speciellt de äldre varianterna. Moderna lyktstolpar har ofta en tendens att bara vara funktionella, och inte alls lika estetiskt tilltalande som dessa gamla vackert hantverksmässigt snidade lyktstolpar.

131019_1

131019_6

131019_5

Det finns så många vackra platser och föremål, som framställts av olika människor som genom tiderna ”satt sina spår” lite varstans genom att designa, komma med idéer, framställa ritningar, leta rätt material och med hjälp av sina skickliga hantverkarkunskaper – framställa själva produkten eller byggnaden. Och det är sådant jag gillar att fundera på när jag är ute och går. – Hur tänkte man här? och varför valde man denna färgen, detta materialet? Varför finns den här lilla symbolen med på ett hörn och vad betyder den egentligen?

Jag tänker att det är ganska trist att enbart sortera in ”omgivningen” i vad som är vackert och fult som många gör. Om man ställer rätt frågor kan det fula bli vackert och det vackra bli fult, självklart kan det vackra fortsätta vara vackert och det fula fortsätta vara fult. Men faktumet att man ställer frågorna gör att man får veta lite mer om historien som ligger bakom och om man vet sådana detaljer är det lättare att förstå lite om vart framtiden är på väg – och framförallt så blir det lättare att förstå även sådant som man har svårt att förstå sig på.

Med dessa filosofiska tankar önskar jag er alla en skön söndag!

(Just det, det understa fotot på mig vid lyktstolpen har min dotter tagit :))

 

 

12 svar på ”Kvalitetstid och funderingar kring vikingar, lyktstolpar och arkitektur i Köpenhamn

  1. Vilken underbar familjeutflykt! Föremål med skönhet och arbetade detaljer är så mycket mer intressanta än de med endast funktionalitet. Och du har så rätt i att det mesta blir mer fascinerande om man har kunskap om varför och hur.
    Vilken härlig lyx att kunna smita över tillKöpenhamn över dagen!

  2. Så roligt att följa tidens gång genom dina bilder. Ibland kan det vara lite svårt att lägga märke till, tycker jag. Men så är jag ingen bra fotograf heller. Kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *