Bergstigen – en vandringsled på södra Öland

150728_2

Bergstigen är både spännande och vacker. På södra Öland där Södra Möckleby möter Degerhamn finner man denna kulturminnes och naturstig.

150727_6

Fjäril vingad syns inte enbart på Haga, utan även längs Bergstigen… och här ser vi en Kålfjäril som ingår i familjen Vitfjärilar.

150728

150728_3

På området finns ett gammalt stenbrott som man tidigare hämtat alunskiffer från. Stora områden i början av stigen vimlar av sådana här skimrande vackra stenar och bergsväggar. På några ställen har det bildats sådana här gröna små rum man kan gå in i. Tänk bara att sätta upp en teaterpjäs eller ha diktläsning på en sådan plats… det skulle vara magiskt!

150728_5

150728_6

En del av vandringsleden heter Linnéstigen,. Där kan man vandra i Linnés fotspår och närstudera den rikliga floran och fundera över hur människor i alla tider fascinerats av naturens egen estetik.

150728_1

150728_4Man passerar resterna av någon form av gammal kalkugn…

och en grotta… utanför finns en skylt som upplyser en om att ingång sker på egen risk. 150728_7 När vi var här hade det just regnat så ingången till grottan var marktäckt av vatten och eftersom vi inte hade lust att halka omkring bland allt vatten nöjde oss med att kika in genom öppningen.

150728_9

Den regnade till och från under dagen, och myggen härjade som galningar och bet varhelst de kom åt – därav min praktiska klädsel…

Det finns en hel del att titta på och upptäcka längs Bergstigen, så den här vandringsleden är jag inte klar med….jag vill gå den fler gånger och nästa gång ska solen skina och myggen vara ett minne blott.

 

32 svar på ”Bergstigen – en vandringsled på södra Öland

 1. Aha, kvinnan var betydligt yngre än jag gissade på! Väldigt fina bilder och den där stigen vill jag gärna gå någon gång. Nästa sommar är det nog dags för mig att besöka Öland igen. Några år sedan sist och då lovade jag mig själv att det inte skulle dröja så länge innan jag återvände dit. Men åren rullar på!

  • Ja, den gamla kvinnan på bilden var jag 😉 … och som sagt Bergstigen kan varmt rekommenderas.
   Kram

 2. Ser underbart ut. Dit måste jag åka någon gång! Just nu är det mycket mygg lite car stans tyvärr. Ogillar dem.

 3. Vilket mysigt inlägg med fina spännande bilder.
  Du……grottan skulle jag alldrig våga gå in i. Hualigen. Undra vad som finns där inne???

  En varm solig kram från mig.

  • ….tror faktiskt att det fanns något djur därinne eftersom vi tyckte oss höra ett mullrande ljud….

   SolKram

 4. Underbar vandringsstig…roligt att ”följa med varandra” på olika äventyr! Även om jag skulle vilja så kan jag inte hinna med att besöka alla vackra platser som finns både här i Sverige och ute i vida världen!
  Kram, Gunilla

 5. Otroligt vackra bilder! Fint att kombinera naturstig och kulturarv. Tror att många platser som idag ligger bortglömda och övergivna skulle kunna synliggöras på det sättet. Öland var länge sedan jag besökte men ön finns med på min lista över platser jag vill åka till igen. Kramar Liza

  • Ja, visst är det en vacker kombination… kulturarvet finns ju överallt om vi bara ser oss omkring 🙂

   Kram

 6. Lyckas inte kommentera i ditt nästa inlägg?

  Byggnaderna i Cambridge är verkligen pampiga nu när jag ser dina bilder! Har dock lite diffusa minnen av dom från då när vi var där i mitten av 80-talet. 🙂

  • Ja, visst är byggnaderna ståtliga 🙂
   Värre var det internetuppkopplingen… vet inte varför kommenarsfunktionen försvann och jag har inte lyckats lösa det… men nu fungerar det i kommande inlägg åtminstone.

   Kram

 7. Såg himla fint ut – trots regnet 🙂

  Men varför i allsindar heter den vita fjärilen som hör till familjen vitfjärilar kolfjäril? Jahaja. Det var visst en KÅLfjäril. Det gör saken lite klarare. 🙂

  sv: Nej, vi är inte på semester. Vi bor här i Torrevieja sen hösten 2006.

  • Haha, Ja visst kan man undra. Kanske det beror på de små kolfärgade svarta prickarna på vingarna eller kanske beroende på att de gillar kålodlingar 🙂

   Kram

 8. Hej! Försökte kommentera inlägget från Camebridge, men det gick inte.
  Men jag tackar för vandringen på Öland med tillhörande vackra bilder. Här har jag missat något..
  Kram!

  • Ja, allt kan hända med tekniken. Kommentarsfunktionen fungerar inte i det inlägget av någon märklig anledning…
   Kram

 9. Pingback: Bergstigen, konstens geologiska trädgård och en hal trappa från 1804 | Lever min dröm i konstens tecken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *