Åttonde luckan i julkalendern

När knäckte du en nöt senast?

Idag när jag ställde fram vår nya nötknäckare invigde jag den med att knäcka en valnöt. Nötknäckaren är tillverkad av konsthantverkaren Ingvar Nilsson och inköpt på adventsutställningen på Galleri KVIS. Man lägger ner nöten i en liten behållare och sedan slår man på locket med trähammaren tills nöten knäcks. Man slipper skal som flyger tvärs över rummet plus att det blir lite roligare att knäcka nötter, när man får banka till dem med en hammare. Skämt åsido, så kan det vara bra terapi om man är arg, lägg i en paranöt (de är ena hårda rackare att knäcka) och smäll till riktigt rejält med hammaren.

På tal om att knäcka en hård nöt så finns det ju en hel del hårda nötter att knäcka. En hård nöt just nu är ju regeringsfrågan, och i den frågan vill den ena nöten inte samarbeta med den andra nöten, vilket i sin tur leder till att det finns en rejäl valnöt att knäcka. Jag finner det både intressant och sorgligt att observera att många av de som säger att de har öppna hjärtan vägrar att samtala och samarbeta med sina närmaste. Har man verkligen ett öppet hjärta när man inte kan samarbeta? Den nöten lär vi inte knäcka just här och nu, men den svårknäckta valnöten lär ju knäckas förr eller senare.

Några valnötter, en ny nötknäckare och tankar på nötter och idiom.

Brukar du knäcka nötter i juletid?

Christina Karlsson

 

12 svar på ”Åttonde luckan i julkalendern

 1. Det var en rolig nötknäckare! Och praktisk också. Funkar den även för små nötter som hasselnötter? Vi upptäckte att vår knäcktare inte funkar för de små. Behöver alltså en till. Men den stora valnöten väntar vi på. Undrar vad som finns under skalet.

 2. Förr om åren då jag levde i äktenskap så hade vi alltid nötter att knäcka till jul.
  Efter skilsmässan återkom aldrig nötterna så jag får en stark känsla att nötter aldrig varit min grej utan x-makens.

  Ha en skön andra advent!
  Kram

 3. Tycker mycket om nötter av olika sort, men just av den anledningen du nämner med nötskal överallt samt att de oftast blev liggandes, så köper vi inte så mycket nötter just för att det är jul. Men skalade nötter använder vi till morgonyoghurten och till olika bakverk!
  Ja, den andra nöten beträffande regeringsbildning… det verkar vara en väldigt svår nöt för de berörda att knäcka! Kanske det blir så att ”nöten” återgår till folket att knäcka!
  Kram Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *