Andrum i Lunds domkyrka

Det finns alltid en anledning att tända ett ljus.

När jag besöker Lunds city brukar jag passa på att gå in i Lunds domkyrka. Det är något visst med den där stillheten, lugnet och tidlösheten som råder i kyrkan. Lunds domkyrka uppfördes på 1100-talet och genom åren har otroligt många människor besökt byggnaden. Tiderna förändras, människor kommer och går, och det är något rogivande med ett kulturellt sammanhang där tron på kristendomen och kyrkan består.

Vid den här tidpunkten är kyrkan vackert dekorerad för påsken. Palmblad, kvistar av sälg och tända ljus.

Jag besökte Lunds domkyrka tillsammans med min dotter och i samband med detta besöket fick jag bla veta att dopfunten på bilden ovan, är huggen i kalksten och härstammar från 1200-talets Gotland.

Min dotter har ett gediget historieintresse, så med tanke på den aktuella branden i Notre Dame, katedralen i Paris, så föll det sig naturligt att våra samtalsämne till stor del kretsade kring historiska byggnader och varför somliga av dessa byggnader har betydelse för oss människor och vår kultur.

Jag tänker att vi människor behöver vår historia; det är i relation till vår historia vi förhoppningsvis lär av tidigare generationer, för att lära oss att utveckla den bästa framtid åt kommande generationer. Historien med alla sina byggnader, konstverk, litteratur och alla sina händelser är en del av våra gemensamma kulturella erfarenheter.

Det är kulturen som bidrar till att forma oss människor, sätta ramar för normer, ställningstagande och värderingar. Det är enligt min åsikt därför oerhört viktigt att vi värnar om att inspireras av den kultur som bidrar till ett jämlikt samhälle där vi människor gör goda val som är bra för oss själva, för andra och för framtiden.

Med de orden önskar jag er alla en lugn och skön fortsättning på årets påskhelg!

Christina Karlsson

5 svar på ”Andrum i Lunds domkyrka

 1. Även om jag inte själv är troende tycker jag att våra gamla kyrkobyggnader är ett viktigt kulturarv. Jag besöker gärna kyrkor. Vackra bilder från katedralen.

 2. Tack för den fina och guidade turen i Lunds Domkyrka med vackra bilder. Jag har aldrig varit här men uppskattade att få veta mer om den.
  Och visst har dessa gamla kyrkor så mycket av både kultur och historia inneboende i sig.
  Jag besöker själv gärna gamla kyrkor både hemma och utomlands och dessa besök ger mig mycket på olika sätt.
  Instämmer helt i dina tankar om vikten av att värna både kultur och historia.
  Passar på att önska dig också en Glad Påsk.
  Kram!

  • Lunds domkyrka är vacker, trevligt att du uppskattade bilderna.

   Må väl och ha en underbar påskhelg!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *