Tredje luckan i julkalendern

Kommer hem, andas ut. Kylan sveper in från norr och jag dricker varm choklad med vispgrädde, samtidigt som jag läser Tomten, av Viktor Rydberg (1881). ”Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma….”. Den här dikten dyker upp i mitt huvud inför varje jul. Dikten fanns att läsa på en bonad hemma hos min mormor när jag var barn. Minns hur jag satt och läste den om och om igen, att jag ville lära mig den utantill, att jag tyckte om språket och funderade över vad den betydde.


Läser den här fina diktsamlingen (1919), av Viktor Rydberg. Vill ni läsa hela dikten så finns den på Runeberg.

Vad läser du?

Christina Karlsson

12 svar på ”Tredje luckan i julkalendern

 1. Å jag älskar den dikten.
  Den kommer alltid till mig vid juletid!

  Just nu försöker jag läsa en bok som heter Skuggvinter av Louise Baumgärtner.
  Det är hennes första publicerade bok.
  Det är en psykologisk thriller.
  En bloggvän kan jag tillägga.

  Kram och ha en fin dag!

 2. Ja, denna dikt kan jag fortfarande utantill. I varje fall tre verser. Undrar hur det kan komma sig för det var nog 60 år sedan jag läste den högt på en julavslutning i skolan.
  Och visst hör den julen till.
  Kram

  • Den rimmar och är både vacker och stämningsfull. Kanske är det därför den stannar kvar…

   Må gott!
   Kram

 3. Denna dikten minns jag väl med viss förtjusning; en mycket gammal kvinna som så gott som förlorat sitt tal, hon använde det sällan åtminstone. Vid julafton ville hon sitta uppe med oss vid julbordet vi dukat upp på äldreboendet jag jobbade då. Någon sade något om tomten, då höjde hon stämman och lästa alla verserna utan mankemang och med inlevelse och betoning!
  Varm choklad med vispgrädde är gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *