Soppa med palsternacka

130212_3

Snön dalar i lätta fluffiga små flingor så sakteliga ned på marken och världen utanför fönstret har som i ett trollslag iklädit sig en helt ny kostym som lyser upp det vintermörka. Med inspiration av lunchen på Tegners i förra veckan har jag lagat till en vegetarisk soppa med palsternacka som bas. Ja, nu sitter jag här tillsammans med skärmen, studerar och äter soppa ur en ljuvlig tallrik med blå rosenlika blommor. Jag tror att tallriken varit min farmors och att det bara finns en eftersom den troligtvis hängt som prydnad på hennes vägg en gång i tiden. Funderar på om jag skulle ge mig ut på jakt, gå på loppisar och se om jag kanske kunde finna fler tallrikar med samma eller liknande motiv – men först studier och sen nöjen.

Ibland känns det som om jag inte gör något annat än studerar och bloggar om dagarna. Å andra sidan så överaskades jag av besök från finaste Emelie som väntade här när jag kom hem från skolan och som förgyllde min dag med sin visit. Mannen är ju på resande fot igen och befinner sig just nu i ett engelskt slott från 1500-talet, utanför Cambridge, där han ska delta i konferenser under flera dagar. Samtidigt håller jag ställningarna här hemma, står med fötterna på jorden och skottar snö, slänger sopor, pantar flaskor, lagar soppa och läser Simone de Beavouirs Det andra könet, Fanny Ambjörnssons Vad är queer? och Beverly Skeggs teorier om respektabilitet och sådant väcker ju självklart en hel del funderingar bland annat kring de olika förutsättningar som råder inom mansdominerade respektive kvinnodominerade yrken. Ja, då är det ganska skönt att kunna sitta här hemma och gotta sig i kökssoffan med hela köksbordet fyllt av böcker, pennor, soppa, godis och annat smått och gott som hör studierna till 🙂

Ja, just det åter till soppan, något färdigt recept använde jag inte men soppan blev verkligen delikat. Jag tror att gjorde ungefär så här.

Palsternackssoppa

Skala och tärna 2 palsernackor och en morot, lägg dem i en kastrull och täck dem med vatten. Lägg i en tärning grönsaksbuljong. Salta lätt och låt koka lätt i ca 10 minuter.

Skala och skiva en fjärdedels gul lök, lägg ned den i soppan med morot och palsternacka och sjud i ytterligare i ca 5 minuter.

Häll ned lite vitt matlagningsvin, vitpeppar, svartpeppar och några matskedar grädde. Kok upp och blanda väl. Mixa alltsammans direkt i grytan, smaka eventuellt av med kryddor enligt önskemål.

Jag serverade soppan med ett liten ö av ruccolasallad på toppen, för både ögat, färgerna och den goda smakens skull.  Smaklig måltid!

2 svar på ”Soppa med palsternacka

  1. Mmm…lät riktigt smarrigt….men det är ju allt som du trollar fram i köket 😉
    Lite avis blir jag dock på Anders…ett 1500-talsslott utanför Cambridge….
    Kram!

    • Tack för komplimangen. Jag kanske bjuder på palsternackssoppa vid något tillfälle…
      Ja, visst kan man bli avis….men vad är väl ett slott när man kan sitta under en korkek och lukta på blommorna eller rättare sagt sitta bekvämt och läsa något man vill läsa 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *