Det här har jag aldrig gjort tidigare…

130620

Idag har jag lagt in sill för första gången i mitt liv. Köpte sådana där färdiga burkar med inläggningssill, måste säga att jag blev förvånad över att de verkade vara lika dyra som färdiginlagd sill. Jag trodde att det skulle bli billigare att lägga in sill själv, men tji fick jag. Nu hoppas jag att det åtminstone blir mycket godare. Jag gjorde en traditionell Löksill och en egenkomponerad Senapssill.

Till löksillen kokte jag en lag av ½ dl ättika, 1 dl socker och 2 dl vatten. Skivade en rödlök och la ner i lagen, när allt svalnat lade jag i några lagerblad, kryddnejlikor och kryddpeppar…..blanda i 1½ burk inläggningssill.

Till Senapssillen blandade jag en lag av crème fraiche, majonnäs, olivolja, dionsenap, dionsenap med hela senapskorn i, lite rödlök, lite pepparrot och pyttelite ättikslag… Just det sill också 1½ burk inläggningssill som jag delade i bitar.

Ja, nu är det bara att hålla tummarna för att dessa ”Sillasluringar” blir favoriterna på midsommarbordet imorgon när ”tjocka släkten” kommer hit för att fira med oss. 130620_1

Igår kokte jag en ny laddning läskande saft att bjuda på, det finns ju fortfarande massor av rabarber i trädgården så det blev en delikat rabarbersaft. Jag fyllde en gryta till hälften med rabarber i bitar, skivade i en citron. Tillsatte vatten och kokte upp tills det blev en riktig röra. Sen silade jag bort fruktköttet, tillsatte socker – kokte upp igen. Och sen var det bara att fylla på den delikata brygden i flaskor.

130620_2

Och som ni ser så prioriterar jag min tid noga, de gamla etiketterna fick sitta kvar på flaskorna eftersom jag varken har tid eller lust att skrubba bort dem…och jag tänker att det ska väl ändå inte behöva vara något hinder för saftkok – att man inte orkar tampas med hiskeliga, klistriga etiketter som det bara blir fula klistriga märken när man försöker ta bort. Vissa etiketter lossnar om man spolar dem under varmvatten, eller tar bort dem direkt efter att de plockas varma ur diskmaskinen. Om något har en smidig och snabb lösning på hur man får bort etiketter vore jag tacksam för tips…

Ha det fint och en riktigt glad midsommar!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *