Boken som symbol…

131002_1Jag har beställt böcker till bildsalen. Böcker från biblioteket. Klassrum och böcker hör liksom ihop på något sätt. Jag tänker att ett klassrum utan böcker är lite som en öken utan vatten.

Visst kan man finna en hel del information via Internet…internet  och teknologi i all ära men inget går upp mot en äkta fysisk bok som man kan bläddra i. En bok med en framsida, en baksida och ett inbjudande innehåll. Innehållet i en bok är riktat och begränsat till ett specifikt område och det är just det som är så bra. Enligt min åsikt måste boken få finnas kvar i skolan som undervisningsmedel. Elever måste ha ett referensmaterail att utgå ifrån. Speciellt med tanke på att det inte finns fungerande datorer till alla.

I den bildsal jag tog över fanns nästan inga böcker alls, men jag håller på att skapa en liten bibliotekshylla. Just nu lånar jag böcker från biblioteket men självklart vill jag kunna köpa in egna böcker till bildsalen. Böcker som vi kan ha där alltid, böcker som kan inspirera, upplysa och komplettera mina små föreläsningar. Därför blev jag så glad igår när skolbibliotekarien hejdade mig och sa att de böcker jag beställt hade kommit.

Å, vad jag önskar att jag hade ett trollspö så att jag kunde förvandla bildsalen i ett svep. Jag vet precis hur jag vill inreda bildsalen. Jag vill skapa en inspirerande miljö för eleverna i skolan och jag gör min bästa med de pyttesmå medel och resurser som finns att utgå ifrån. Och nu har vi två böcker som handlar om tecken och symboler. Böcker som kan fungera som uppslagsverk och redskap i ett projekt där man arbetar med att läsa bilder, avläsa kulturella koder och tecken i omgivningen.

Alla ser det som självklart att elever ska lära sig, läsa, räkna och skriva i skolan. Det många glömmer bort är att läsandet inkluderar förmågan att avkoda miljöer och tolka bilder och tecken – dvs, sådana kunskaper som ryms i kursplanen för bild.

Jag önskar att skolverket inför mer bild på schemat i skolan. Alla människor har ju faktiskt såväl en verklig, som en framställd och en inre bildvärld att förhålla sig till!

Med de orden, avslutar jag dagens inlägg-  för att göra mig redo för att möta dagens bildvärldar. Ha det gott 🙂

2 svar på ”Boken som symbol…

    • Ja, ett riktigt inspirerande klassrum vill jag ha, ett klassrum som väcker elevernas kreativa ådror 🙂
      Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *