Lucka nr 4; berätta om hur du får dina kläder att hålla länge.

130119_2

Jag gillar kläder och även om min garderob är full med kläder så köper jag sällan något nytt (fast vad som är ofta och sällan kan ju förstås vara en personlig uppfattning – det beror ju alltid på vad man jämför med). Men när jag köper något brukar jag satsa på kvalitet och sådant som jag verkligen tycker om.

När jag talar om kvalitet så brukar jag ofta göra min bedömning genom att känna på materialet, dvs hur tätt tyget är vävt- Om det är svarta plagg kan man lätt kolla så att det inte alltförlätt fastnar ”ljusa trådar & sånt” . Om ljusa trådar fastnar lätt redan när plagget hänger i butiken – avstå köpet. Ett annat tips är faktiskt att lukta på plagget för att bedöma kvaliteten, somliga, ofta syntetiska blandmaterial (ofta från de billigaste affärskedjorna) framställs under orimliga arbetsvillkor i giftiga miljöer så om plagget luktar ”giftigt” avstå köpet.

Känn på plagget: Känns tyget stabilt och fräscht, är plagget ofta mer hållbart. Mina kläder håller alltid länge och när jag säger länge så menar jag verkligen riktigt länge.

Kläder behöver perioder av vila, precis som vi. Ett annat tips är att tvätta och byta de plaggen man har närmast kroppen varje dag, (tex sådant som polotröjor och underklänningar) medans sådant som koftor, klänningar och kavajer kan klara sig betydligt längre utan att tvättas, under förutsättning att de får vila och vädras lite då och då. Använder man jeans ofta så kan det vara bra att ha några par att byta med så att jeansen får vilodagar. Bomullsfibrerna i jeansen töjer sig snabbt vid daglig användning, men vid vilodagar kan fibrerna ”dra ihop” sig igen.

Ett annat tips är att införskaffa en lite avnoppningsmaskin för att effektivt ta bort oönskade ”noppror” som hr en förmåga att dyka upp förr eller senare….

Jag gillar återvinningskonceptet och Vintagetrenden som råder, även om jag själv oftast inte tar mig tid att köpa begagnat. Men jag och några av mina närmaste brukar ”byta kläder” med varandra. Ni vet när man samlat ihop sådant som inte längre passar, som man tröttnat på och som hamnat i ”skänkas bort högen”: De kläderna kan passa perfekt för någon annan, ibland är det jag som tar över ett plagg som någon annan använt och ibland tvärtom.

Självklart händer det att somliga favoritkläder blir blekta och slitna av för många tvättar men då händer det att jag syr om dem – så som jag gjort med min gamla kappa. Den som jag tycker så mycket om, att den blivit ”redesignad”  med hjälp av virkade fodral till plastknapparna och dekorationer av fina gamla handvirkade dukar och gardinrester med rosenmotiv….

 

 

Det här är en del av www.emilydahl.se  ”Berätta om”-julkalender. Du kan också vara med!  Tidigare: 1. Berätta om din stil. 2. Berätta om vad du har på dig idag. 3. Berätta om vad du önskar dig i julklapp.

Imorgon: 5. Berätta om ett klädesplagg som får dig att känna dig stark. Sedan: 6. Berätta om en person som inspirerar dig. 7. Berätta om en person som betytt mycket för dig.

2 svar på ”Lucka nr 4; berätta om hur du får dina kläder att hålla länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *