En utställning på temat, Fotografera är ”ett sätt att leva”

En artikel i vår dagstidning fick mig att hasta iväg på ett spontanbesök till Moderna Museet i Malmö.

140208_1

Arkitekturen är vacker med sitt röda tegel och de välvda fönsterbågarna. Jag gillar den speciella byggnaden på något vis, byggnaden som en gång varit ett ”Elektricitetsverk” som det står på fasaden. Ursprungsbyggnaden är tidigt 1900-tal,  men den coola knallorangea fasaden har tillkommit någon gång nu under de senare 20 åren. Jag tänker att det är fint med detta arkitektoniska möte mellan det historiska och samtida.

140208

När man kommer gående utmed gatan möts man av texten, ”Konsten väntar på dig runt hörnet”. Jag ler  varje gång jag passerar skylten.

140208_2

Just nu är det en fotoutställning som visas, Ett sätt att leva.

… att arbeta med fotografisk bild är för mig ett sätt att leva. När jag tänker efter, och tittar noga på mina bilder så är de alla, på sitt speciella sätt, ingenting annat än självporträtt, en del av mitt liv.” Detta är ett citat av fotografen Christer Strömholm och det är i hans fotografier, yrkesliv och konstnärliga projekt som utställningen har sin utgångspunkt.

Åh, vad jag gillade utställningen. Där fanns vackra tilltalande fotografier, närgångna, intima och obehagliga fotografier…. experimentella, diffusa och vardagliga fotografier. Ögonblicksbilder och livsöden, händelser och berättelser. Fotografier som berör. Tänk så otroligt mycket information ett fotografi kan innehålla. – It´s a kind of magic.

140208_4

Till och med en sådan sak som att välja skåp för att låsa in sina grejor i blir speciellt när man är på Moderna, eftersom varje skåp har ett konstnärsnamn och ett citat på insidan. Igår fastnade jag för citatet ovan. – Konsten är ett språk. Som inte bör göra sig förstått. Kan man förstå stjärnhimmeln?

Jag låste in min kamera, väska och kappa i skåpet med Helene Schjerfbecks namn, funderade en kort stund på att jag vid nästa besök borde välja en väska som matchar den gula färgen bättre. Därefter vandrade jag runt och njöt av utställningen inte bara ett varv utan flera rundor för att hinna bearbeta alla synintryck.

140208_3

 

 

 

10 svar på ”En utställning på temat, Fotografera är ”ett sätt att leva”

    • Vad kul att jag är den första som reflekterat över detaljen. Men så har jag ju en passion för böcker, bild och detaljer 🙂
      Nu blev jag dock nyfiken på böckernas innehåll…. kram Christina

  1. Så fint du beskriver en runda på Modern Museet 😀
    Själva byggnaden i sig är förresten ett bra exempel på nationalromantisk arkitektur 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *