genrepet av Rebecca – en färgexplosion i pastell

Jag älskar att gå på premiärer, men igår var det alltså inte premiär. Igår var det genrep och att gå på genrep är nästan lika spännande som att gå på premiär…

140206

Musicalen handlar om den föräldralösa flickan ”Jag” som är sällskapsdam åt den amerikanska ladyn ”Mrs Hopper”. Under en resa till Monte Carlo träffar de aristokraten, den relativt nyblivna änklingen Maxin de Winter. Maxim och ”Jag” blir hejdlöst förälskade, de gifter sig hastigt och ”Jag” blir den nya Mrs de Winter  på det storslagna godset, Manderly. På Manderly lever minnet av Maxims förra fru Rebecca, och den otäcka husförestånderskan mrs Danvers. Skuggorna döljer en mörk hemlighet om Rebeccas död som får parets lyckorus att krackelera bit för bit….

Jag gillade musiken och att texten sjöngs på svenska. En besvikelse var såklart att Nanne Grönwall var sjuk, och att hennes roll som Rebecca framfördes av tre andra personer. Men som helhet var föreställningen helt underbar och jag ser den mer än gärna några gånger till.

Sången framförs på svenska, vilket gör det lätt att hänga med i handlingen. Det jag gillade mest var helheten som den visuella upplevelsen skapade tillsammans med musiken. Dräkterna var helt underbara. Jag blev så överraskad när scenen äntrades av aktörer klädda i en pastellfärgad rosa ”potpourri” av de mest bedårande dräkter och spektakulära hattar.

Och jag bara älskade färgkontrasterna som skapades genom hur olika färger dominerade de olika scenbytena. Att gå från pastellkaskad till kliniskt svart/vitt skapar en effektfull dramatik, som får mig att glöda. Att inspirationen till dräkterna hämtats ur tidigt 1900-tal var tydligt och så fint, det tillförde den där känslan av att befinna sig i en helt annan tidsepok. Det känns nästan som att befinna sig mitt uppe i en saga.

– Det hade varit toppen om jag kunde bjuda på några fotografier från föreställningen…men som ni vet så är det ju inte ok att fotografera under föreställningen och inte ok att ”låna” bilder från andra sidor hursomhelst. I vanliga fall fotograferar jag ur programmen med de säljes inte under genrep, så ni får hålla tillgodo med min text. Och senare kanske det kommer en bild av min outfit, men innan dess har jag en arbetsdag framför mig och nu ska jag stiga upp och koka kaffe 🙂

4 svar på ”genrepet av Rebecca – en färgexplosion i pastell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *