Allt vi gör påverkar samhället på olika sätt och därför är det viktigt att göra medvetna val…

Det är valår och politiska debatter pågår för fullt. Häromdagen diskuterade en god vän och jag en samhällsförändring som skett. Vännen svarade uppgivet att det gått för långt och att det är försent för att förändra situationen. – När någon säger så går jag igång och känner mig tvungen att argumentera för motsatsen. Jag tänker att vi faktiskt kan påverka världen och förändra!

Min övertygelse är att varje litet vardagsbeslut vi tar påverkar samhället på olika sätt och genom att göra medvetna val kan vi göra skillnad.  Jag tänker att vi människor har mycket större möjlighet att påverka och förändra än vad många tror. Vi måste bara förstå att vi är betydelsefulla och att även de ”pytteminstasmå” besluten kan göra skillnad. En människa kan inte ensam förändra allt men om vi alla bidrar med sådant som är positivt – då sprids positiva ringar på vattenytan och samhället förändras i en positiv riktning.

Några konkreta exempel på vad man kan göra. Säga vänliga saker till varandra och om varandra genom att belysa sådant som är positivt och fungerar bra, visa uppskattning och ärlighet, äta och leva hälsosamt för att främja sin hälsa, välja ekologiskt och närodlat i den mån det fungerar, åka kollektivt eller planera sina bilresor smart så att man inte kör en massa i onödan, om vi går förbi någon som behöver hjälp – stanna upp och hjälpa till om vi kan,  återanvända sådant som går att återanvända, välja kvalitet framför kvantitet, städa miljösmart med miljövänliga rengöringsmedel osv… listan kan göras hur lång som helst.

När man vill förändra sådant som är svårt att påverka själv – kan man engagera sig i en förening och gå samman med andra för att på ett konstruktivt sätt försöka förändra just det man brinner för som mest just då.

Om vi ska genomföra stora och bestående förändringar är det avgörande att respektera människors åsikter – genom att acceptera att vi kan ha olika åsikter om hur samhället ska bedrivas. Våld föder förödelse och fred föder välgång och hälsa.

Vill man förändra världen till en bättre plats är det viktigt att visa sina medmänniskor respekt oavsett vilken åsikt de har. Under de senare åren har det i Sverige hänt att människor blivit hotade, skadade och förtryckta pga sina åsikter. Min bestämda åsikt i denna fråga är att det är direkt oacceptabelt att kränka andra människor pga av deras åsikter. Yttrandefrihet är en grundläggande förutsättning för att en demokrati ska fungera.

Detta är min personliga åsikt, en åsikt som jag byggt upp genom att inse min betydelse, genom att erövra mig kunskap i olika frågor och genom att vara med och påverka i det lilla och upptäcka att jag faktiskt kan bidra till att göra skillnad.

Små vardagsbeslut kan göra skillnad under förutsättning att man gör medvetna val. Självklart har vi alltid en yttre verklighet att anpassa oss till, men oavsett hur den ser ut kan vi påverka det lilla och om många påverkar lite, blir det tillsammans mer.

Hur tänker du?

140702_6

8 svar på ”Allt vi gör påverkar samhället på olika sätt och därför är det viktigt att göra medvetna val…

 1. Underbart inlägg. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något… Men det är ett tungt ansvar ibland, att välja rätt och göra rätt. Och ibland är det busenkelt.

  • Tack! Javisst är det ett tungt ansvar men jag tänker att det är viktigt att vara nöjd med att göra sitt bästa och att inte bli besviken på sig själv när man av olika anledningar känner sig nödgad att ta genvägar bara för att det fungerar bättre. Man måste också tillåta sig själv att må bra.
   Kram

  • Tack! Ja, vill man så kan man det gäller bara att klura ut hur man ska göra och att sen att känna sig nöjd med sig själv, även om det inte alltid blir som man tänkt sig.
   <3 Kramar

 2. Alla ens handlingar är som ringar på vattnet. Goda som onda handlingar. Därför tror jag som du på att vi alltid kan förändra saker till det bättre. Ett leende, att hålla upp en dörr, ge en komplimang … Det kostar så lite och betyder så mycket.

  • O, ja! De där ringarna brukar jag också prata om. Alla kan göra något för att påverka de goda och positiva ringarna.
   Ha det fint Carola!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *