Graffitiexplosion på Seved

140920_6

Härommorgonen läste jag i tidningen om graffitihuset på Seved i Malmö och sedan dess har jag varit vansinnigt nyfiken på hur det ser ut IRL. Tänk er ett helt hus, från tak till grund – målat i graffiti. Ingen syn jag kan komma på att jag tidigare sett här i Sverige. Har ni sett något sådant hus på någon annan plats i Sverige så tipsa mig gärna. Hursomhelst så följde min kära make med som vapendragare. Med kameran i hand och blicken riktad mot all den fantastiska graffitikonsten vandrade vi runt och kollade in atmosfären.

140920_1

Jag tycker att det ser coolt och helt fantastiskt ut, men min kära man tycker att det ser förskräckligt ut 😉 Tänk vad spännande att man tycker så olika. Att studera alla tecken och symboler är rena guldgruvan för en bildnörd som mig… och då finns det en hel del text och ett antal bilder jag inte riktigt begriper mig på men det är just därför det är så intressant att klura och försöka tolka.

140920_3

Enligt artikeln i Sydsvenskan (C5 18/4-14) hade fastighetsägaren föreslagit att man skulle skriva bokstäverna Hasch över hela fasaden, som förkortning av –  Har Alla Samma Chans Här. Men så blev det inte. Frågeställningen, Har alla samma chans här, är dock intressant. Jag tänker att vi alla är unika och har möjlighet att påverka våra liv oavsett var vi bor. Men självklart har vi inte exakt samma chanser, vi är alla olika, har olika egenskaper, utgångspunkter, förmågor och intressen. Men samma chans att påverka våra dagar så att de blir lite finare och vackrare – det har vi. Varje människa har sin framtid i sin hand. Det finns alltid något man kan göra för att påverka sitt liv i den riktning man vill gå. Jag säger inte att det är lätt. Det är en utmaning men det är fullt möjligt. Och kanske var det just därför graffitikonstnärerna inte valde just det citatet…. därför att de också tänkte att frågeställningen var lite märklig. Klart att alla har möjlighet att påverka. 140920_5

Jag fick massor av inspiration och idéer av besöket…

140920_4

När vi ändå var där så passade vi på att kolla in hur det ser ut kring det omtalade Sevedsplan. Där fanns denna graffitimålning. Överhuvudtaget så fanns det en hel del graffiti i området.

140920

Ett annat hus i närheten var dekorerat med vackra blomster och om ni kollar in genom portgången till höger ser ni att det hänger kulörta lampor i trappuppgången.

Ja, nu är jag en erfarenhet rikare. Jag har varit på Seved och fotograferat det normbrytande ”graffithuset” som ligger på hörnet av Rasmusgatan och Sofiagatan. Lite ”omskakande” att komma dit och se detta var det allt och samtidigt så vackert på något sätt. Jag kan tänka mig att det inte varit helt lätt att få tillåtelse att driva igenom ett sådant här projekt. Sen kan jag ju inte låta bli att fundera över vad som händer med arkitekturen och stadsplaneringen…. och vad graffitin som konstform kan tillföra ett område… Det är många funderingar som vandrar i mitt inre just nu…

Önskar er en finfin fortsatt dag….och skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tänker om graffitihuset.

 

 

 

19 svar på ”Graffitiexplosion på Seved

 1. Mer gatukonst åt folket! Om man ändå vistas i en så konstruerad miljö som en betongstad kan man likväl göra den intressant och färgglad. Det måste ju inte vara taggar och slagord, utan kan vara snygga målningar som en del av dem vi hade med på EV-powerpointen i våras. Lägger genast till Seved på min se och besöka-lista.

  Trevlig helg!

  • Ja, men eller hur? Som blomsterväggen, tänk ett helt hus fyllt av blommor – så vackert. Lite balans tycker ju även jag att det ska vara. Om alla hus var graffitimålade skulle det bli för mycket. Men att piffa upp ett gammalt och slitet hus lite här och där är ju inte fel. Kul att bidra till utflyktsinspiration 🙂 När jag läste din kommentar om detta gick jag in och lade till inlägget i kategori resmål.
   Ha det fint! Kram

  • O, vad spännande att få en länk. Tack – den ska jag genast kolla in. Javisst är det spännande med graffiti.
   Kram

 2. Wow …
  Ja, inte blir man oberörd av det … 😀

  Jag är väldigt kluven känner jag. Lika väl som jag tycker att graffiti som företeelse är både häftigt, vackert och konstnärligt, så kan jag också känna att just det här blev lite rörigt och oroligt för öga och sinne. Jag vet inte om jag tycker att det passar på huset, även om jag också tycker att det är imponerande. Väggen med blommor gillar jag nog bättre på ett hus, och speciellt om det bara täcker delar av det och får vara ”rent” och rofyllt i övrigt.
  Jag gillar graffiti på ”rätt” plats, vad nu det innebär … hehe

  Man kan i alla fall INTE jämföra graffiti och klotter, även om en del gör det.
  Jag gillar graffiti, men avskyr klotter … även om det också kan ha ett visst intressefält, om man ser på det från rätt perspektiv. Graffiti är konst, men klotter är nedskräpning … i alla fall i min sinnevärld … hehe

  Det var intressant detta, och som vanligt mycket färg i ditt inlägg … 🙂

  • Efter besöket på Seved är jag nyfiken på hur det skulle se ut om ett helt hus var målat med blommor 🙂 Förstå vad du menar med att det kan uppfattas som rörigt, men i just detta området tror jag att ett sådant hus lyfter området och människornas drömmar.
   Jag gillar inte ihäller klotter- tycker att sådant ofta är oförlåtligt. Ibland kan klotter förstås också väcka intresse….men det är en annan debatt. Graffiti där det är tillåtet är fantasifullt och intressant. Det som är spännande med graffitiväggar är att det ofta dyker upp nya motiv, då man hela tiden återanvänder samma vägg.
   Ha det fint! Kram

 3. Jag tycker att graffitihuset är häftigt och att graffiti är en konstform man inte kan bortse ifrån. Därför är det bra att det finns platser som P-huset Anna där det är fritt fram att måla.

  Om Seved tycker jag dock inte men det är en annan sak… Just med tanke på hur stökigt området är kan det dock vara viktigt att samlas kring något positivt. Något projekt som en utsmyckning av den gemensamma miljön.

  Kram

  • Ja, jag hörde att människorna på Seved börjat prata med varandra med anledning av graffitikonsten och att huset sprider en allmänt trivsam atmosfär. Men jag förstår precis vad du menar med Seved, det finns ju en anledning till att jag inte ville åka dit själv. Kändes tryggast att ha maken med med tanke på hur stökigt det kan vara där.
   Kram

 4. Jag tycker det är superfräckt! Graffitti, när det är proffsigt målat är härligt att uppleva. Det andas kreativitet och vilja.
  men…Om det funnits överallt hade det nog blivit för mycket, tror jag anslut.

  Kraaaam

  • Ja, överallt skulle vi inte vilja ha graffiti – men på rätt ställe kan det förhöja den estetiska upplevelsen. JAg blir särskilt glad av bilder som är vackra eller som sprider budskap som peppar till att förändra världen till en bättre plats att leva i.
   Kram <3

 5. Hej!
  Tack för de fina orden inne hos mig. Du gjorde min morgon extra trevlig. 🙂
  Vilket fantastiskt hus! Jag är kär. Har nog en liten förälskelse på den blommiga väggen också. Mer färg åt folket!
  Ha en fin måndag!
  Kram från Sandra

  • Åh, vad glad jag blir av att höra att jag kunde förgylla din morgon. 🙂 Jag stämmer in i ropet, Mer Blommor åt Folket! Av blommor och blader blir man så innerligt glader 😉

   Önskar dig en fortsatt fin måndag!
   Kram Christina

 6. Hej
  Såg graffitihuset igår men skulle vilja ha adresserna till dina andra bilder också .
  Tack på förhand
  Karin
  P.S Var också inne i Hangaren på Ystadgatan 53j Häftig upplevelse ! D.S

  • Hej! Alla fotografierna tog i området kring graffitihuset på Seved, men det är ju några år sedan så det är möjligt att somliga av motiven målats över.
   Tack för tipset på Ystadgatan, ska kolla in den vid tillfälle.

   Må gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *