Vi tillbringade vår lördagskväll på Malmö Opera. Vi såg den hyllade musikalen Doktor Zjivago. Musiken är komponerad av Lucy Simon. Storyn är baserad på den ryska nobelpristagarens Boris Pasternaks roman, Doktor Zjivago.
Handlingen utspelas i Ryssland, under perioden ca 1912 – 1923. Krig, intriger, komplicerad kärlek, maktspel, idealism, individualism och humanism i en tid av kollektivism och folkmord.
Doktor Zjivago arbetar som läkare och skriver poesi. Han ägnar sig åt att hela kroppar med läkekonst och hans poesi sprider sig i landet där den lindrar de trasiga själarnas smärta. Musikalen är som en hyllning till poesins helande kraft.
Landet är i uppror, människorna förlorar allt de äger, de lever i misär, och tvingas in i de mest märkliga situationer och hot. Hela byar bränns ner och mitt i allt detta elände läser människorna poesi. Poesi som hjälper dem att uthärda och leva vidare. Poesi som tystas av politiska skäl. Poesi som blir förbjuden.
Boris Palsternak skrev klart Doktor Zijago 1956. Romanen fick av politiska skäl inte tryckas i Ryssland, istället smugglades den ut ur landet och översattes till italienska. Pasternak belönades med nobelpriset 1958 men staten tvingade honom att tacka nej. Det var först 1988 romanen trycktes i Sovjetunionen.
Det här är onekligen en intressant författare som producerat stora gripande texter. Ännu en författare som lyckats med konststycket att provocera och att älska med bokstävernas förmåga att bilda ordkombinationer. Nu känner jag mig pepp på att läsa mer poesi av Pasternak.
Tack Malmö Opera för ännu en fantastisk föreställning. För en musikalisk upplevelse som dröjer sig kvar och väcker många funderingar och diskussionsuppslag. Den här föreställningen tyckte jag om 🙂
Jag läste tidigt boken och såg filmen som helt liten när biografen Fontänen fortfarande fanns kvar i stora staden. Filmen är en av mina absoluta favoritfilmer så för oss var det självklart att se musikalen. Så redan i september bänkade vi oss på Malmö Opera eller Stadsteatern som den heter för mig. Satt längst fram och tyckte också att föreställningen var mycket bra!
När vi var i Berlin i påskas åt vi på en mycket trevlig rysk restaurang som heter just Pasternak. Men det var en parentes!
Kram och god morgon!
Ja, visst är den bra 🙂 Har för mig att du bloggade om det när du varit och sett den… Jag skulle så gärna se den en gång till. Maken och jag kollade in filmerna inför besöket och jag gillade särskilt versionen med Omar Sharif.
Kul med en rysk restaurang 🙂
Ha det gott! Kramar Christina
Omar sharif är det enda tänkbara alternativet för min del!
Det samma 🙂
Den skulle jag vilja se, synd att det är å långt borta bara!
Då får du hålla tillgodo med filmerna så länge och så håller jag tummarna för att föreställningen gör en turné och besöker någon plats i närheten av där du bor 😉
Kram Christina
Boken läste jag när jag var ung och har även sett filmen. Detta skulle jag allt vilja se som du på opera. Poesi och opera *wow*
Du hittar mera av mina dikter här:
https://www.poeter.se/Medlem?author_id=41458
Sedan så hittar du även dikter min blogg under mina dikter.
Ha en bra dag/ kram
Oh, Tack för länkarna. Klart att jag ska läsa dina fina dikter.
Kram Christina
Härligt med teater ,-)
Nåt att fundera på, nu när jag är ute efter roliga saker ,-))
Verkar spännande!
Ha det fint KRAM Primrose ,-)
Ja, teater, musical, opera eller konsert – allt ger massor av energi. Alldeles underbart:)
Kram
”… älska med bokstävernas förmåga att bilda ordkombinationer… ”
KLOCKREN i ordets rätta bemärkelse.
Såg filmen för länge sedan, så det passade bra att lösa ditt inlägg 🙂
Kram
Ja, jag gillar att leka med orden 🙂 Fint att det uppskattas.
Kramar