Doktor Zjivago, Boris Pasternak och poesi

 

150118_4

Vi tillbringade vår lördagskväll på Malmö Opera. Vi såg den hyllade musikalen Doktor Zjivago. Musiken är komponerad av Lucy Simon. Storyn är baserad på den ryska nobelpristagarens Boris Pasternaks roman, Doktor Zjivago.

150118_3

Handlingen utspelas i Ryssland, under perioden ca 1912 – 1923. Krig, intriger, komplicerad kärlek, maktspel, idealism, individualism och humanism i en tid av kollektivism och folkmord.

150118_5

Doktor Zjivago arbetar som läkare och skriver poesi. Han ägnar sig åt att hela kroppar med läkekonst och hans poesi sprider sig i landet där den lindrar de trasiga själarnas smärta. Musikalen är som en hyllning till poesins helande kraft.

Landet är i uppror, människorna förlorar allt de äger, de lever i misär, och tvingas in i de mest märkliga situationer och hot. Hela byar bränns ner och mitt i allt detta elände läser människorna poesi. Poesi som hjälper dem att uthärda och leva vidare. Poesi som tystas av politiska skäl. Poesi som blir förbjuden.

150118_1

Boris Palsternak skrev klart Doktor Zijago 1956. Romanen fick av politiska skäl inte tryckas i Ryssland, istället smugglades den ut ur landet och översattes till italienska. Pasternak belönades med nobelpriset 1958 men staten tvingade honom att tacka nej. Det var först 1988 romanen trycktes i Sovjetunionen.

150118_2

Det här är onekligen en intressant författare som producerat stora gripande texter. Ännu en författare som lyckats med konststycket att provocera och att älska med bokstävernas förmåga att bilda ordkombinationer. Nu känner jag mig pepp på att läsa mer poesi av Pasternak.

Tack Malmö Opera för ännu en fantastisk föreställning. För en musikalisk upplevelse som dröjer sig kvar och väcker många funderingar och diskussionsuppslag. Den här föreställningen tyckte jag om 🙂

11 svar på ”Doktor Zjivago, Boris Pasternak och poesi

 1. Jag läste tidigt boken och såg filmen som helt liten när biografen Fontänen fortfarande fanns kvar i stora staden. Filmen är en av mina absoluta favoritfilmer så för oss var det självklart att se musikalen. Så redan i september bänkade vi oss på Malmö Opera eller Stadsteatern som den heter för mig. Satt längst fram och tyckte också att föreställningen var mycket bra!

  När vi var i Berlin i påskas åt vi på en mycket trevlig rysk restaurang som heter just Pasternak. Men det var en parentes!

  Kram och god morgon!

  • Ja, visst är den bra 🙂 Har för mig att du bloggade om det när du varit och sett den… Jag skulle så gärna se den en gång till. Maken och jag kollade in filmerna inför besöket och jag gillade särskilt versionen med Omar Sharif.
   Kul med en rysk restaurang 🙂

   Ha det gott! Kramar Christina

  • Då får du hålla tillgodo med filmerna så länge och så håller jag tummarna för att föreställningen gör en turné och besöker någon plats i närheten av där du bor 😉

   Kram Christina

 2. ”… älska med bokstävernas förmåga att bilda ordkombinationer… ”
  KLOCKREN i ordets rätta bemärkelse.
  Såg filmen för länge sedan, så det passade bra att lösa ditt inlägg 🙂
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *