Rabarberfest…

150621

Det är så mysigt med lediga dagar och tid! Idag drog jag på mig gummistövlarna, gick ut i trädgården och skördade rabarber så det stod härliga till. Sen kokte jag rabarbersaft, rabarbermarmelad och rabarbercurd; när jag ändå var i farten passade jag på att baka en rulltårta och några muffins….med rabarberfyllning…

150621_2

150621_4

Rabarbersaft

Skala och skär rabarber i bitar, lägg ner i en gryta gärna tillsammans med ett gäng röda vinbär och några myntablad. Pressa i en halv lime. Häll över vatten tills det täcker bären och koka tills rabarberna är ordentligt finfördelade. Sila blandningen genom en finmaskig sil och ta tillvara på saften. Häll saften i en gryta och kok upp tillsammans med någon dl socker och någon tesked vaniljsocker. Låt sjuda i några minuter och saften är klar. Fyll den i glasflaskor. Servera saften kyld med isbitar och Njut!

150621_5

Rabarbermarmelad med jordgubbar

Skiva ner ca 500 gram rabarber i en gryta tillsammans med några jordgubbar. Häll i ca 1 dl vatten, saften från en halv lime och ett myntablad. Låt blandningen koka tills den får karaktären av en kompott. Rör ned ca 2,5 dl socker, någon tesked vaniljsocker och krydda med koriander och kardemumma efter smak och tycke. Koka upp blandningen och låt puttra i några minuter så att sockret löses upp.

Häll ned marmeladen i väl rengjorda glasskålar och låt svalna. Förvara i kyl. Servera och njut!

I dessa recepten ingår inget konserveringsmedel därför bör man tänka på att hållbarheten är begränsad. Om man vill tillaga mer än vad man beräknas konsumera de närmsta två veckorna kan man frysa in både saft och marmelad….

 

 

 

 

 

14 svar på ”Rabarberfest…

 1. Känner nu att jag verkligen saknar rabarber. Men jag hinner nog med en del av rabarbersäsongen hemma också. Hoppas på att min dotter ordnar lite rabarbermarmelad till mig och kansk elite saft…
  Härlig bilder!

 2. Tack för titten….mums för rabarber saft.
  Vi har massor av rabarber på torpet…men jag gör aldrig något av dom tyvärr…
  Ha det gott!
  Kram bia

 3. Underbart att ta vara på det som trädgården och skogen ger och vackert blir det också! Ler när jag ser dina blå stövlar och kläder…det är den färg som jag tror att du gillar bäst!
  Kram, Gunilla

  • Ja, det är så mysigt att plocka in bär och frukt från trädgården… Blått är helt klart en av favoriterna, men jag gillar även lila och rosa 🙂

   Kram

  • Jag började redan igår och sedan fortsatte jag idag… och nu är jag både nöjd och proppmätt av allt provsmakande 😉

   Kram

 4. Wow, så effektiv du varit! Har du inte helt varvat ned ännu? När du kommer ner i varv har du i alla fall mycket godsaker att njuta av. Och så gör du ju inte bara konserveringarna, du gör ju så vackert! Både bilder och etiketter. Det ser väldigt vackert och gott ut.

  • På något vis upplever jag det avkopplande att laga mat när det kan ske såhär i lugn och ro utan att det ska vara klart inom en viss tid till någon speciell middag…och jag bara kan prova mig fram som jag vill. Blir det gott bjuder jag snart hem en vän på en god fika och blir det inte gott så lagar jag inte till den röran fler gånger 😉 och sen är det ju bara kul att skapa små stilleben att fotografera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *