Tre olika sorters rabarbercurd med några blommor bara för att det blir så fint

150622_4

Rabarberfesten håller i sig; jag tycker om att experimentera och följer nästan aldrig recept till punkt och pricka. Oftast utgår jag från ett recept och sedan anpassar jag det efter vad som finns hemma och efter vad jag tycker om. Häromdagen när jag var ute på bloggpromenad, fann jag ett recept på rabarbercurd och det blev mitt inspirationsunderlag för några dagars köksexperiment.

Ungefär så här gjorde jag…

150622_1

Rabarbercurd med vanilj

500 g rabarber i mindre bitar

1 dl vatten

2 ägg

2 1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

50 g smör

En liten nypa kardemumma

Gör så här:

Koka rabarbern till mos i vattnet. Mixa blandningen med en stavmixer till en slät mos.  Tillsätt smör och socker. Hetta upp och rör varsamt i moset. Vispa äggen och rör ned dem i blandningen.  Låt puttra några minuter, tills rabarbercurden är klar. Häll upp curden i väl rengjorda glasburkar.

150622_2

Rabarbercurd med choklad

Om du följer receptet ovan upptäcker du att det räcker till ca två burkar rabarbercurd. Mitt förslag är att när du fyllt en burk med curd så smaksätter du den hälften som är kvar i grytan genom att helt enkelt riva ned lite choklad. Jag använde Lindts mörka bakchoklad eftersom jag hade sådan hemma, men jag är ganska säker på att det skulle bli delikat med vit choklad så det får jag pröva en annan gång. Det är bara att smaka sig fram och hälla upp resterande rabarbercurd i en annan fin liten glasburk.

150621_3

Rabarbercurd med kokossocker

500 gram skalad och hackad rabarber

1,5 dl vatten

Saften av en halv lime

Några blad mynta

50 gram smör

2 dl kokossocker

2 ägg

Koka rabarberna tillsammans med myntablad och limesaft, tills de blir som en trådliknande kompott. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Ta tillvara på saften och häll upp den i en gryta. Blanda ner smör, vispat ägg och kokossocker i saftblandningen. Rör och koka försiktigt i ca 2-4 minuter. Häll upp din lemoncurd i en glasskål, låt svalna och förvara sedan i kylen.

Rabarbercurden håller i ca 10 dagar i kylen. Den är god att använda som fyllning till muffins, bärpaj, tårtor eller rulltårta. Fungerar bra till matlagning. Varför inte prova lite rabarbercurd och några vinbär som smaksättning till kycklingfilén? Gott till ostbrickan, på rostad smörgås eller på en nybakt varm scones..

150622_3150622

….och det finns flera rabarber kvar i trädgården. Vi får se vilken trådig och grönrandig soppkompott de hamnar i…kanske några flaskor saft och en och annan rabarberpaj…sen får det vara nog med rabarber för i år 😉

Vad tycker ni om rabarber?

 

 

 

 

 

10 svar på ”Tre olika sorters rabarbercurd med några blommor bara för att det blir så fint

 1. Så härligt!
  Nu när du har en sådan myckenhet av curd kanske jag vågar drista mig till ett tips.
  Baka en rulltårtebotten, vispa tre deciliter grädde, blanda i curd efter tycke och smak i grädden, bred ut blandningen på rulltårtebotten och tulla ihop.
  Snabbt och försvinnande gott.
  Må så gott i solen! (Om den lyser hos er idag annars får du må så gott ändå)
  Kram

  • O, tack för tipset, det ska jag prova imorgon när mamma kommer hit på en fika 🙂 och på kvällen kommer min dotter hem på middag så då blir det ju en perfekt efterrätt. Vilken bra idé! Tack.

   Ha det fint du också 🙂 Kram

 2. Rabarber är så gott, själv älskar jag rabarbersaft och rabarberkräm. Men kan även rekommender att torka rabarberbitar för att senare ha i te, mycket mer smak och”riktig” smak än de rabarberteet som finns ute i butikerna 😉

  En fin dag till dig
  Kram
  Annie

  • O, vad smart att göra rabarberte…men hur gör man för att torka rabarberbitarna? Det måste jag prova…

   Tack för tipset och ha det fint!
   Kram

 3. Det ser gott ut. 🙂 Beror kanske på att du är en fena på att få allt att se så vackert och konstnärligt ut. Jag känner igen det alltför väl från fru och mor. Att ta det som finns hemma. Jag som vill följa recept när det gäller något nytt kan bli ”galen” på att aldrig kunna få ett vettigt svar på alla mina frågor. ”Sådant märker man”, ”Det känner du när du provsmakar” ”Man tar det som man har hemma och gör något festligt av det”.
  Kram från Bosse Tråkmåns

  • Ja, men precis låt smeten koka till det är klart…. 😉 När det ser gott, blommigt och vackert ut är det troligtvis klart för fotografering… 😉

   Kram Christina

 4. Jag tycker mycket om rabarber och nog skulle jag gärna göra min favoritpaj. Förhoppningsvis ska det väl bli någon sådan denna sommar.

  Kram

 5. Oj, så fint!Mest fascinerad blir jag över hur vackra fotografierna är. Rena konstverk, av färg och godsaker … 🙂
  Jag tycker mycket om rabarber. Det är friskt och syrligt, och balanserar upp det riktigt söta på ett fantastiskt sätt … 😀
  Kramis

  • Tack 🙂 Vad kul att du gillar mina fotografier…. för mig är det halva nöjet att arrangera och fotografera mina små stilleben…

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *