Vandra på Alvaret

150727_16Öland kan vara ett paradis för den som gillar att promenera i naturen. Där finns massor av fina vandringsleder och det är sannerligen ett äventyr att gå på upptäcktsfärd längs dessa stråk. Alvarslandskapet är kargt, stenigt och torrt men det tycks inte vara något hinder för det anpassningsbara djur- och växtlivet. Här får ni se några fotografier av sådant vi såg när vi gick Göslunda vandringsled.

150727_

Där fick jag syn på de här fantastiska fjärilarna med svarta vingar och röda prickar. Efter lite googlande kom jag fram till att de troligtvis heter något i stil med Bastardvärmare (vilket jag tycker låter som ett märkligt namn på en fjäril), på latin heter de Zygaena viciae… Jag kan inte minnas att jag sett den här typen av fjäril tidigare, men min dotter hade sett sådana i trädgården på förskolan där hon arbetar.

150727_2

150727_1

Ser ni så fint den här fjärilen smälter in i sin omgivning? Vingarnas mönster påminner om mönstret som finns på stenhällen. Jag såg massor av fjärilar i olika färger men det var klurigt att fånga dem på bild, antingen satt de med hopfällda vingar eller så flög de runt i full fart och hann ut ur bildfältet innan kameran hann dokumentera…Tror minsann att jag måste träna mer på detta med att fånga snabbtflygande djur på bild.

150727_10

Att fånga mig på bild är nog betydligt lättare. Jag står oftast stadigt, med båda fötterna på jorden.

150727_9

Här kommer min dotter och son vandrades på Alvaret och nätet på samma gång. Multitasking på hög nivå pågår och jag imponeras av deras förmåga att hålla koll på omgivningarna IRL, samtidigt som de läser nyheter, mäter gångsträcka och socialiserar via mobilerna.  Själv tillhör jag den lite långsammare sorten som föredrar att fokusera på en sak i taget.

150727_12

De finns så många vackra växter. Kolla bara in hur vackert de här tistlarna lyser upp likt små Alvarsrosor i det karga landskapet.

150727_14

Jag har ingen aning om vad de här heter men nog är de fina…gyllengula små solar och stjärnliknande dunbolster.

150727_17

Små lilafärgade blomster och en fjäril…

150727_13

Det är fascinerande att det finns så många olika arter. De här ser ut att vara strävsamma, de sträcker på sig som om de försöker att se vad som finns bortom horisonten….

150727_11

De här buskarna har jag sett på håll många gånger, och nu när jag kom nära insåg jag att det växer små gröna och mörkblå bär på dem. Det är enbärsbuskar.

Det känns gott att dra på sig vandringsskor, ta med kameran och ge sig ut och upptäcka den svenska naturen. Den förvildade naturen….att bara vandra…känna friheten. Flyga fritt och känna sig ”Fri som en fågel i det blå”….

150727_15

30 svar på ”Vandra på Alvaret

 1. Vad trevligt med en vandring på Alvaret! Jag titttade noga på de vackra bilderna och uppskattade de fina detaljerna. Jag har vänner som har hus på Öland och vi har, när jag besökt dem, tagit långa promenader på Alvaret. Det är verkligen en speciell natur som jag också uppskattar.
  Men det var ett par år sedan jag var där så fint att via dig få komma tillbaka.
  Kram och tack!

  • Vad fint att du gillar bilderna! Och att du också gillar det Öländska landskapet 🙂

   Kramar

 2. Tack för att du tog mig med på en fin vandring. På Öland var jag mycket när jag var liten men nu är det länge sedan jag var där. Blev sugen på att resa dit när jag såg dina fina foton.
  Att vandra är ett fantastiskt sätt att upptäcka sin omgivning. För ett antal år sedan vandrade jag en bit på Sörmlandsleden, tror att jag var ute fyra eller fem dagar. Det är faschinerande att man inte behöver ta sig iväg långt alls från Stockholm för att uppleva både fjällnatur, skogs- ,äng- och hagmark. Det var spännande att vandra själv. Jag trodde att jag skulle få mycket tid att tänka men vandringen var liksom sig själv nog så några djupare funderingar blev det inte däremot en upplevelse av att vara helt och fullt i nuet. Kram

  • Vad glädjande att mina bilder lockar:)
   Ja, visst är det skönt att vandra. Än så länge har vi nöjt oss med dagspromenader… Sörmland är också vackert… där skulle jag också vilja vandra runt.
   Kram

   Kram

 3. Cykling i alla ära, vandring är inte illa det heller. Härliga bilder, i detta men även tidigare inlägg, alla ugglor mm.

 4. Roligt att läsa vad ni har haft för er…vackra bilder och den prickiga fjärilen…ljuvlig! En sådan har jag aldrig sett tidigare! och visst är det svårt att fånga fjärilar på bild med utslagna vingar!
  Kram, Gunilla

  • Ja, när det gäller fjärilarna så blåste det väldigt mycket och jag spekulerar i att det kan ha med blåsten att göra att de flög omkring extra mycket… Soliga dagar brukar de sitta mer stilla… Fast å andra sidan är det troligtvis med fjärilar som människor, somliga är stillsamma och andra far omkring 😉

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *