Eugen Onegin, en opera av Tjajkovskij

160105_1Vi inledde årets första dagar med att gå och se Eugen Onegin på Malmö Opera. Föreställningen framfördes på ryska och bara det att få höra framförandet på originalspråk var en upplevelse i sig. Scenografin var sparsmakad, men på något vis klassisk, modern och stilren på en och samma gång.

160105_3

Sång och musik var precis sådär välgörande för själen som en opera kan vara när den är som bäst. Storslagen och ryskt sorglig.

160105

Operans namn Eugen Onegin är något vilseledande. Kanske är namnet en produkt av att den skrevs i, och av att vi lever i ett patriarkaliskt samhälle eller kanske kommer namnet, precis som det står i programmetav att Eugen Onegin  är den omogna och destruktiva kraft som driver operans handling framåt. Eugen Onegin har en betydelsefull roll i dramat. Men det är huvudpersonen, dvs den verkliga hjältinnan Tatjana som är dramats hjärta.

Storyn

Systrarna Olga och Tatjana lever ett stillsamt liv på den ryska landsbygden. En dag när Olgas fästman Lenskilj kommer på besök har han med sig sin gode vän Eugen Onegin.Tatjana blir så förälskad i Onegin att hon skriver ett passionerat kärleksbrev. Onegin avvisar hennes kärlek och flirtar istället med Olga. Lenskij blir upprörd när Olga hellre dansar med Onegin och känner sig manad att utmana sin vän på en duell och det är där vi hamnar mitt uppe i dramats vändpunkt när Onegin dödar sin vän och därmed vinner duellen.

160105_4

Onegin blir tvungen att lämna landet och återvänder först många år senare. Tatjana gifter sig med fursten Gremin och de lever ett ståndsmässigt och lyckligt liv tillsammans i furstens magnifika palats i St Petersburg. En kväll när paret håller bal i sitt palats dyker plötsligt Onegin upp och inser att han är förälskad i  Tatjana. Denna gång är det han som skriver ett passionerat brev till Tatjana. Hon bedyrar dock att det är försent och att hon är lyckligt gift med furst Gremin.

160105_2Att besöka operan är välgörande för både kropp och själv. Det är en upplevelse som berikar och förgyller även långt efter föreställningens slut.

<3

 

 

12 svar på ”Eugen Onegin, en opera av Tjajkovskij

 1. Oj oj oj här är kärleksdrama i hög mening;helt klart en j höjdare när jag tänker in röster, musik, gestalterna och kostymera.
  Sköön 13-dagsafton till dig!
  Kram

  • Ja, nog var det kärleksdrama….. på njutbar nivå sådär från salongsstolen 🙂

   Ha ett fint veckoslut 🙂
   Kram

 2. Spännande med opera på ryska! Otroligt länge sedan jag var på opera men det är verkligen en mäktigt upplevelse. God fortsättning på det nya året. Kramar Liza

 3. Nu blev jag verkligen sugen på att gå på opera. Den här låter alldeles väldigt spännande. Roligt att de sjunger på originalspråket.
  Vår Malmöresa blev inställd och jag har legat nedbäddad med influensa men börjar så sakteliga hämta mig.
  God fortsättning på det nya året.
  Kram

  • Å, vad tråkigt! Krya på dig och bli frisk snarast.
   Stor vitaminkram till dig!
   och god fortsättning <3

 4. Låter underbart! Vi har faktiskt Norrlansopera här uppe, men det är inte så ofta som de har föreställningar. Jag tycker att det borde vara helt ”vanligt” att gå på opera/teater som det har varit historiskt sett. Nu har det blivit som en överklassaktivitet.

  • Ja, det är underbart! Och helt ”vanligt” som jag ser det, det är alla typer av människor som går på opera – det vi har gemensamt är att vi tycker om musik, kultur och den typen av underhållning som bjuds på en sådan plats. Magnifikt mao.

   God fortsättning och kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *