Yayoi Kusama, en färgstark upplevelse ur olika perspektiv och en av de bästa dagarna på länge

160123_5

Förra helgen reste jag och de här tre fina flickorna till Lousiana Museum of Modern Art för att vara med om en konstupplevelse som är lite utöver den vanliga. Här på bilden är vi,  Monica, Angelica, jag och Emelie ute på en kort vandring i skulpturparken. Dagen var energigivande med massor av glada skratt och överraskande konstupplevelser.  Museet var dock knökfullt av folk och det var tur att vi kom dit tidigt för folket fortsatte att välla in under dagen och när vi begav oss hemåt ringlade köerna sig långt ut på gatorna utanför museet.

160123_10

Yayoi Kusama, är sannerligen en spektakulär kvinna! På bilden ser ni hennes avbild i dockform och precis som ni ser så är denna kvinna lite utöver det ordinära vanliga. Hon tycks ha fixerat sig vid prickar i olika former. Kusama är född 1929 i Japan och en av nutidens mest framgångrika konstnärer. Enligt wiki, såldes ett av hennes verk 2008 i New York för 5,1 miljoner dollar, vilket är rekord för en levande kvinnlig konstnär.

160123_9

Hur kommer man ens på tanken att måla en hel bokhylla gul- och svart prickig och därefter konstruera massor av likadana prydnadspumpor och måla dem gula med svarta prickar?

160123_1

Tänk att välja ut en gigantiskt stor målarduk och omsorgsfullt fylla hela duken med den här typen av prickigt mönster. Tekniken kommer inte riktigt i sin rätta på en sådan här liten bild, i verkligheten kunde man stå på håll och finna spännande fantasimönster framträda.

160123_7

Det fanns olika rum man kunde gå in i för att uppleva speciella miljöer som exempelvis de här prickiga skyltdockorna som befinner sig mitt uppe i en dans…

160123_6

En annan upplevelse var alla dessa speglar med magiska spegeleffekter! Många av upplevelserna var spektakulära och psykadeliska. Jag fascinerades och inspirerades men tyckte dock inte om allt jag såg och det jag inte tyckte om avstod jag från att fotografera men det fanns skulturer som var direkt motbjudande. De väckte dock känslor och frågor av stora mått och det skulle vara så spännande att få höra lite mer om hur Kusama tänker kring sitt konstnärskap.

160123_3

Hon tycks ha en fascination av pumpan som symbol för något? Det fanns flera tolkningar och varianter av prickiga pumpor och en av dem hade det kreativa namnet, Första gången jag såg en pumpa…..

160123_4

Sist men definitivt inte minst, denna magiska kvinna har designat mönster till modehuset Louis Vuitton. Hur coolt är inte det?

Jag känner mig så nöjd med att vi tog oss tid att besöka utställningen. Konstupplevelsen lever kvar länge och inspirationen att måla och skapa triggades igång… Vilken utställning! Magnifik!

 

 

 

 

 

26 svar på ”Yayoi Kusama, en färgstark upplevelse ur olika perspektiv och en av de bästa dagarna på länge

 1. På tok för länge sedan jag var på Louisiana trots att vi ändå har så nära. Nu känner jag att det måste bli av snart tack vare ditt inlägg!

  Kram och trevlig lördag 😀

  • Ja, jag tror dock att detta är sista helgen för just denna utställningen…
   Men det är alltid inspirerande på Lousiana 🙂
   Kram

 2. Vilken otroligt magisk utställning. Mycket annorlunda, precis som du skriver… Kul med nyskapande… hon är nog ganska unik i sin art!?

  Louisiana… trodde först du var i USA, men googlade och misstänker att du var på Louisiana konstmuseum i Danmark! Du kanske t.o.m skrev det i början av inlägget men det fastnade inte.

  • Danmark är alldeles rätt 🙂 Vi turade över till Helsingör och därifrån tog vi tåget till Humlebeack, sedan går man en bit för att komma vidare till Lousiana. Himla fint konstmuseum 🙂

   Kram

 3. Vilken trevlig guidning av dig på Louisisan och dennna fascinerande utställning av Yaoyi Kusama. Härliga bilder! Och många prickar var det. Skorna skulle jag gärna vilja ha…

  Jag är säker på att jag skulle tyckt om att se utställningen. Men som du skriver är dte säkert en del man också vare sig förstår eller kan ta till sig.
  Nu är det många år sedan jag var på Louisiana så det kanske är dags i sommar med ett besök, men jag förstår att det då är nya utställningar.
  Tack och stror kram!

  • Sommartid är bästa tiden att besöka museet när vädret är i form och man kan sitta i skulpturparken och fika, så det kan jag varmt rekommendera 🙂

   Ha det fint! Kram

 4. Fantastisk inspiration och glädje – ingen begränsning här, hon gör det med prickig finess!
  Tack för att du delade med dig Christina!
  Lousiana har jag besökt, ett fantsatisk museum. Då var det sommar.
  kram

 5. Vilken härlig känsla att lämna en utställning och känna att den har inspirerat och att den egna kreativiteten bubblar och vill komma ut. Lousiana är en sådan skatt och vi är lyckligt lottade som har så nära dit. Och jag inser att det var ett bra tag sedan jag var där. Jag ska nog ta och kika in på hemsidan och se vilka utställningar som står på schemat detta år. Tack för inspiration Christina.

  Ta hand om dig!

  Kram Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *