Lek med tanken om en egen galjonsfigur. Hur skulle just din galjonsfigur se ut?

160103_0221_4

Vi har varit på Karlskronas marinmuseum och fascinerats av allt från historiska ubåtar och skepp till dessa mäktiga och konstfulla galjonsfigurer. Galjonsfiguren var inte enbart en symbol för makt och styrka; galjonsfiguren gav dessutom ett skydd mot allt ont som fanns på havets djup.

160103_0221_2

160103_0221

Här bjuds en bild av moder Svea som galjonsskulptur. Moder Sveas lejon som ingår i vårt svenska riksvapen är en symbol för makt och styrka. Hjälmen är inspirerad av antikens Minerva och Athena. Jag kan inte låta bli att fascineras av all denna visuella symbolik som använts av människor och för människor sedan tidernas begynnelse.

160103_0221_3

160103_0221_1

Om du skulle designa din egen galjonsfigur, vilken typ av symbolik skulle just du vilja uttrycka? Lek med tanken och skriv gärna en kommentar och berätta.

Vill du veta mer om galjonsfigurer så kolla in länken nedan (från Karlskrona Marinmuseums hemsida)

http://

https://vimeo.com/9397853

15 svar på ”Lek med tanken om en egen galjonsfigur. Hur skulle just din galjonsfigur se ut?

 1. Men vilken spännande dag du haft. Besök på museum , och vilka fina galjonsfigurer.

  Min galjonsfigur skulle nog bestå av ett ”lejon” bara för att dom är Såå mäktiga och vackra. Respekt ger dom. Jag gillar ju kattdjur.

  Njut av den nya veckan nu.
  Kram från mig.

 2. Intressant läsning och ja, vilken spännande symbolik! Galjonsfigur…vad svårt! Det första som ”dök” upp i mitt huvud var faktiskt en delfin och det är väl passande för ett skepp! Men moder Svea låter inte så dumt…Vill nog vara flera beroende vilket skepp det gäller!
  Kram, Gunilla

  • En delfin var en smart lösning med tanke på att delfinen är en van simmare som troligtvis tar sig fram i alla väder. Klokt val! …. Kanske man rentav skulle kunna tänka sig moder Svea och hennes lejon åkandes på en delfin. Då vore båten rustad för det mesta 🙂

   Ha det fint!
   Kram

  • Ja, jag klurar fortfarande själv på hur min galjonsfigur skulle se ut. Det finns ju så mycket man vill ha med…

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *