Bergstigen, konstens geologiska trädgård och en hal trappa från 1804

160715

Att gå Bergstigen när vi är på Öland har blivit något av en tradition. Förra sommaren skrev jag om den första delen av vandringsleden och i år tänkte jag berätta lite om den senare delen man passerar när man kommer till Södra bruket. Där går vandringsleden förbi Konstens geologiska trädgård. Den delen ligger lite längre bort från stugan så det brukar inte bli av att vi besöker den delen men i år blev det ett minst sagt omtumlande besök.

160715_3

I Konstens geologiska trädgård kan man vandra omkring och fundera kring historien kring de stenskulpturer som pryder den lilla platsen. Några av skulpturerna/stenarna minner om att naturen i sig är konstfull som den är utan att vi egentligen behöver tillföra så mycket mer än att arrangera det vi ser och placera det i en geologisk trädgård medans några av skulpturerna påminner lite mer om den typen av bearbetad konst vi förväntar oss att se när vi ska titta på skulpturer, som de här två stenfåglarna på fotografiet nedan. Tänker du också på fåglar när du ser skulpturerna? Eller vad tycker du att de liknar?

160715_1

Jag lärde mig dock en viktigt läxa av den här Trappan i kalksten från 1804. Läxan är att om det finns en skylt som signalerar Varning, beträdande av trappan sker på egen risk – då bör man allvarligt överväga att ta den längre vägen och låta bli att gå nedför trappan även om, och speciellt när det börjar regna rejält.

160715_2

Vi läste skylten, jag fotograferade trappan, tänkte att den var gammal men vacker och vi valde att följa den lite längre stigen in i den geologiska trädgården. Vi noterade att trappan såg medtagen ut och vi gick inte uppför trappan. Men när vi promenerade där inne i parken tog det i och började regna alltmer, och plötsligt hade sonen gått ned för den där trappan; vi andra förde troligtvis samma inre resonemang; ja, men det där gick ju bra, då kanske man skulle ta den vägen ner. Min dotter gick först och några trappsteg efter kom jag.

Jag minns inte hur det gick till men plötsligt har jag tappat fotfästet och landat på sidan i trappan. Jag rullar mot min dotter och min enda tanke just då är – bara jag inte välter omkull Emelie…jag försöker klamra mig fast vid de hala och leriga trappstegen för att inte orsaka någon form av dominoeffekt. Jag fortsätter rulla/kana ytterligare några steg tills jag lyckas få stopp på mig själv tack vare att min dotter står stadigt på jorden. Hon stod blickstilla och höll balansen på ett trappsteg där det blev stopp på min framfart i trappan och på något vis lyckades jag efter en stund resa mig upp, ta mig ner och betrakta förödelsen. Halva jag var totalt genomlerig och jag insåg hur fantastiskt roligt det här måste se ut. Min kropp var bedövad och min familj tittade allvarligt på mig och frågade hur jag mådde och av någon förunderlig anledning fick jag ett skrattanfall och sen hade jag svårt att sluta skratta. Senare när jag kände hur det började pulsera i min ena arm och mitt ena ben började jag skratta igen, vet inte varför jag skrattade egentligen för det var ju inte precis roligt, eller?  Men det var så det gick till vid mitt omtumlande besök på konstens geologiska trädgård i Södra bruket som ligger alldeles intill Södra Möckleby.

Konstens geologiska trädgård är väl värd ett besök, trappan är fin att betrakta men mitt råd är – Ta den lite längre vägen och låt bli att gå i den gamla kalkstenstrappan. Den är helt enkelt inte lämplig för en vare sig en promenad upp eller ner. Ner kommer man ju alltid men det är inget vidare att vakna upp öm i kroppen med blåmärke dagen efter.

Bortsett från missödet i trappan så är Konstens geologiska trädgård som sagt ett trevligt inslag i Bergslagens vandringsled. Smiley och blink.

Må väl och ha en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

 

12 svar på ”Bergstigen, konstens geologiska trädgård och en hal trappa från 1804

 1. Jag har aldrig varit på Öland.
  Skulle vilja dit.

  Men du, vilken himla tur att det gick bra.
  Ett sånt snubbelfall kunde ha slutat illa.
  Å det där med att skratta när man druttar på ändan,så reagerar även jag.
  Även om kroppen skriker av smärta så skrattar jag som en dåre.
  Kanske chock gör en så, vad vet jag!

  Ha en toppenfin dag!
  Kram

 2. Problemet med varningsskyltar är att de kan vara för många och till slut struntar man i dem.Så är det i alla fall här i UK. Massor av varningsskyltar.
  Men vad hemskt det måsta vara att totalt tappa greppet, tur att det gick som det gjorde. Kunde varit värre.
  Annars en njutsam vandring, förstår jag.Ha en fin dag!

 3. Aj, aj, aj… Tur ändå att det gick relativt bra, kunde ha blivit ännu värre!

  Det är så hemskt när marken bara försvinner under en sådär… Hoppas du inte har alltför ont nu!

  • Ja, nog var det läskigt. Men det gick ju bra, känns ok nu. Lite mörbultad men inget som hindrar mig 🙂

   Kram

 4. Öland besöker jag då och då för vi har vänner som har hus där, men jag har helt missat konstens geologiska trädgård, Bergstigen.
  Tack för detta fina tips och allt det du berättade.
  Jättefina bilder som jag tittat länge på.
  Men vilken tur att du inte skadade dig i falllet för detta hade kunnat gå riktigt illa.
  Jag ska absolut lyssna till ditt råd och ta den längre vägen…
  Kram!

  • Ja, jag hade verkligen tur att det gick relativt bra i fallet.
   Kul att du vill besöka Bergstigen, den är väldigt fin!

   Ha det fint! Kram

 5. Det där verkade vara en spännande utflykt minst sagt! Vilken tur du hade ändå och din dotter! Du blev förmodligen lite rädd och överrumplad av fallet…så skrattat var nog befriande! <3
  Jo, jag ser en fågel, en fisk och en kobra! Den stora svarta stenen har en huvudform som en kobra!!!!
  Må så gott…och var försiktig!
  Kram, Gunilla

  • Ja, nog hade vi tur allt, både dottern och jag.
   Härliga associationer du får av skulpturerna! – även om kobra låter en smula skrämmande…

   Ja, tack nu ska jag ta det försiktigt i fortsättningen 😉

   Ha det fint!
   Kram Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *