Blå jungfrun

160716_3

Vi har just kommit hem, efter några fina dagar på Öland och den här gången passade vi på att besöka Nationalparken Blå jungfrun. Båten avgick från Byxelkrok och på fotot ovan ser ni hur den mytomspunna granitön ser ut från havet.

160716_4

Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig, bortsett från den omtalade labyrinten men inte hade jag väntat mig det äventyr som det blev att ta sig runt på ön. Blå jungfrun är en klippö i klippigaste laget. Jag hade nog förväntat mig en något mer turistvänlig stig men här blev det till att klättra och balansera uppför, nerför och runt alla dessa klippor. Inte ens landstigningen från båten var helt enkel då det inte ens finns någon hamn utan man släpps av i en vik där man genast får påbörja klättringen för att ta sig vidare upp på granitklipporna. Där finns dock en tydligt utmärkt vandringsled att följa för oss som vill passa på att se alla sevärdheter när vi väl är där.

160716Väl uppe på öns högsta punkt (ca 86 m ovan vattenytan). Här är det min man som håller i kameran och fotograferar Emelie, mig och Robin. Härefter vandrade vi vidare på en händelserik strapats genom klipplandskapets förunderliga och vackra natur. Vi passerade Jungfrukammaren, Kyrkan (som egentligen mest liknade en spetig glipa i berget med hög takhöjd), några stenbrott, jättegrytor som formats av vattnets rörelser mot berget, utsiktspunkter och självklart den välkända labyrinten som det enligt sägnen betyder tur att gå igenom.

160716_1160716_2

160716_8

Naturen är helt otroligt vildvuxet vacker och välmående med friska gröna blad, växter och massor av goda blåbär.

160716_7

160716_5

Havsutsikten är magnifik.

160716_6

Vill du vara med om ett spännande äventyr på en klippö; då kan jag varmt rekommendera ett besök på Blå jungfrun. Det är en liten ö men med tanke på de utmaningar som terrängen bjuder behöver man några timmar på sig för att ta sig runt. Ta på dig promenadvänliga skor och glöm inte att ta med en liten fika och massor av vatten. Hela ön är som sagt ett naturreservat och det finns inte ens minsta lilla kiosk att handla i. Ön var mindre än vad jag hade förväntat mig, klipporna högre och svårare att bestiga och labyrinten var betydligt mycket större än vad jag förväntat mig. Jag tyckte om ön och vi hade en fantastiskt spännande och rolig dag tillsammans på Blå jungfrun.160716_9

Må Väl och ha en fin dag!

Christina Karlsson

 

 

 

14 svar på ”Blå jungfrun

 1. Tack för rundturen på Blå Jungfrun! Så vackert! Och så fint fotograferat!
  Jag har varit många gånger på Öland men ännu inte här ute. Men det ska bli!
  Dina bilder och texter lockade mig verkligen.
  Och lite umbäranden mår jag bara bra av.
  Kram och trevlig fortsatt vecka.

  • Blå jungfrun är väl värt ett besök, men det gäller som sagt att vara i form för ett litet äventyr med tanke på terrängen.

   Ha det fint!
   Kram

 2. Så otroligt vackert det är där.
  Skulle gilla att ta mig runt på den ön även om det kanske bitvis är lite knivigt.
  Tack för rundturen!

  Skrev svar i min blogg om vad jag gärna tittar på men skriver här med.
  Har sett CSI:Cyber.
  Nu gillar jag den typ av serier, det är väl den häftiga tekniken som passat
  mig i brottsutredningar.
  Det är lite nytt från de vanliga CSI eftersom det handlar om dataintrång.

  Sen ser jag gärna Shetland som visas på svt1.
  Där är det den fantastiska naturen och dialekten som lockar.

  Jag är nog inne på kriminalfall av olika slag, det finns mycket att välja på tv4 play, som inte kostar något..

  Roligare än så är det inte.

  Kram och ha en fin dag!

  • Ja, Blå jungfrun är vacker!

   CSI har jag sett men det var ett bra tag sedan och om det var cyberversionen är jag osäker på…kanske har jag bara sett den äldre CSI versionen. Hmmm..
   Shetland har jag inte sett. Brukar tänka att jag ska kolla på tv men det blir liksom inte av, händer dock i perioder när jag får upp ögonen för något lockande.

   Tack för tipsen 🙂

   Kramat!

 3. Vilket härligt blogginlägg med alla dessa fina kort och upplysande text. Den labyrinten går inte att gå helt vilse i. Borde vara panikångestfri. 🙂 Nästa gång vi väljer Öland borde vi tänka ett steg till utanför boxen. I Byxelkrok bodde vi förra gången.
  Kram Bosse

  • Helt rätt, labyrinten går inte att gå vilse i. Det är bara att följa anvisad gång så kommer man ut till sist.
   Ha det fint!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *