Pojken som fann en ny färg, av Oskar Skog

Jag tycker om att besöka biblioteket, vandra runt bland bokhyllorna lite planlöst för att inspireras till spontanlån. Pojken som fann en ny färg, av Oskar Skog (2013) blev just ett sådant spontanlån. Det som lockade mig var bokens regnbågsfärgade omslag tillsammans med titeln, Pojken som fann en ny färg.

20160702

Titeln triggar igång otroligt många tankar. Jag tänker att det måste vara en mycket speciell pojke som har förmågan att finna en ny färg eller kan det vara så att den nya färgen egentligen är en metafor? Jag lånade hem boken och läste ut den på mindre än ett dygn, bara för att jag inte kunde sluta läsa när jag väl börjat. Boken är lättläst med tanke på dess uppbyggnad som består av korta kapitel på ca två sidor. Det finns ett driv i språket som väcker ens nyfikenhet att bara vilja läsa lite till för att få veta hur boken ska sluta.

En annan sak jag gillar är hur författaren på några enstaka sidor använder sig av det visuella för att förstärka känslan. Språket är på något vis poetiskt även om boken inte ingår i genren lyrik.

20160702_007

 Jag tyckte om boken, även om den fick tårarna att bränna innanför ögonlocken. Jag var inte alls beredd på vad som skulle hända men när det hände kändes det så verkligt att jag inte kan låta bli att tänka att författaren måste ha varit med om något liknande för att kunna återberätta med en sådan precision. Men som sagt, det är bara mina spekulationer. Jag tyckte om boken! Dess innehåll/språk är på något vis estetiskt tilltalande med sina svindlande kontraster mellan kärlek och sorg!

20160702_6

 Läser du någon bra bok just nu? Skriv gärna i kommentarsfältet och berätta.

Må Väl och ha en fin dag!

Christina Karlsson

13 svar på ”Pojken som fann en ny färg, av Oskar Skog

 1. Det lät spännande. 🙂
  Jag läser just nu ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske”. Än så länge är jag nöjd och gillar humorn.
  Helgkram Bosse

  • Haha, vilken rolig titel! En man som bor i en buske, fast om man tänker närmare tragiskt att bo i en buske. Ja, en sådan bok hade jag nog kunnat få för mig att låna, jag också.

   Helgkramar!

 2. Tack för fint boktips. Jag föll genast för det du visade på sidorna och deras layout och textens intensitet. Absolut något för mig. Men jag är så lättrörd att jag nog får ta fram ett rejält paket med pappersnäsdukar.
  Jag läser just nu Yoyo Moyes böcker och tycker om dem.Har också tänkt att se ”Livet efter dig” på bio. Blir väl att ta med en hel hushållspappersrulle.
  Kram!

  • Ja, här kan man behöva en hög näsdukar, men bra är den riktigt bra. Och fint med det visuella som språkförstärkare.
   Ha det fint!
   Kram

 3. Fick en fin känsla av boken du visar upp.
  Men tyvärr kan jag inte läsa alls just nu för min hjärna samarbetar inte med mig utan lever sitt eget liv.
  En vacker dag så får jag förhoppningsvis tillbaka den förmågan för jag har alltid älskat böcker.

  Kram och ha en fin dag!

  • Trist att det inte fungerar med läsning… förmågan kommer troligtvis tillbaka när tiden är inne för läsning igen.

   Stor kram till dig!

 4. Tack för tipset! Tycker också om att gå och kika bland hyllorna i vårt bibliotek! Ska dit idag tänkte jag och kika runt för att få med mig någon ny semesterbok hem.
  Jag har nu läst klart de böckerna som jag redan nämnt för dig och det var längesedan jag blev så berörd av en boks innehåll.
  Ska nog skriva om dem på min blogg…
  ”Konsten att höra hjärtslag” och ”Hjärtats innersta röst”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *