Varm löksoppa och en regnig sommardag, med antioxidanter

160706_3

Jag har köpt hem nyskördad lök och vädret kommunicerar att det är en utmärkt dag för att stanna inomhus, tända några levande ljus och laga till en löksoppa. Det är sommar. Regnet vräker ner, det blåser så att taket håller på att blåsa av paviljongen. Just idag är vädret inget vidare, men sommaren som helhet är fin och jag tänker att oavsett väder så är det är en fin sommarsemester.

Första gången jag åt löksoppa var i Paris för några år sedan. Jag blev positivt överraskad när jag upptäckte hur gott det var och sedan dess lagas det löksoppa lite då och då. Löksoppa är fantastiskt gott, lätt att laga till och lök innehåller dessutom massor av nyttiga antioxidanter, proteiner och flavonoider. Idag delar jag med mig av dagens recept på löksoppa.  Skriver dagens recept eftersom jag oftast improviserar utifrån något grundrecept jag memorerat och utifrån det höftar jag till med vad det är säsong för, vad jag har hemma och tycker om.

160706_1

Ingredienser till dagens löksoppa: Gul lök (ca 14 små), 3 tärningar grönsaksbuljong, en flaska vitt matlagningsvin eller 2-3 dl vanligt vitt vin om du har det hemma, några matskedar olivolja, ca 8 dl – 10 dl vatten, några kvistar timjan, 2 lagerblad, 2 klyftor vitlök, vitpeppar, örtsalt, en gnutta chilipulver och ca 3-4 dl av någon god riven ost (idag använde jag cheddarost eftersom det fanns hemma). Idag kryddade jag dessutom med några kvistar nyskördad persilja.

Persilja är både nyttigt och gott, dock inget jag vanligtvis använder i löksoppa, men eftersom vi odlar egen persilja och har massor av sådan hemma just nu så passar det perfekt att prova. Och med facit i hand kan jag meddela att det persilja passade utmärkt som smakkontrast till timjan och lök.

160706_2

Skala och skiva löken. Bryn  i lite olivolja, i samma gryta som du ska koka soppan. Krydda med timjan och smula ned buljongtärningen. Häll över 5 dl vatten och lägg i lagerbladen. Koka upp och låt sedan puttra på spisen under tiden som du klipper i persiljan och blandar ned resterande kryddor. Fyll på med vatten, vin, pressa i lite vitlök och låt soppan stå och gotta till sig på svag värme.

160706

Under tiden kan du passa på att riva osten. Tänk på att välja en ost du tycker om, gärna en smak med lite sting i.

Att göra egna brödkrutonger är enkelt. Ta några brödskivor och hacka dem i lagom små bitar. Lägg skivorna i en gratängform, droppa över lite olivolja och krydda med örtsalt. Rosta brödet långsamt i ugnen på svag värme (ca 100 – 150 grader) i ca 10-15 min tills bröden blivit sådär torra och krispiga som krutonger ska vara.

160706_4

Smaka av soppan och krydda eventuellt ytterligare om det behövs. Rör ner lite av den rivna osten som ytterligare smaksättare i soppan. Soppas serveras som brukligt i djupa tallrikar och var och en smaksätter själv med ytterligare någon sked ost och några brödkrutonger.

160706_3

I Frankrike står löksoppa på förrättsmenyn och det fungerar den naturligtvis utmärkt för. Jag tycker dock att den fungerar lika bra som huvudrätt en dag när man är helt enkelt är sugen på en enkel, god och lätt middag.

Dagens recept räcker till ca 4 portioner. Får man soppa över fungerar den utmärkt att förvara i kylen och värma upp någon dag efter.

Har du ätit löksoppa någon gång? Tycker du om löksoppa? Skriv gärna och berätta.

Vädret här är fortfarande blåsig, gråmulet och lämpat för inomhusaktivitet. Jag längtar efter solsken, och önskar er en fortsatt fin dag!

Christina Karlsson

 

 

20 svar på ”Varm löksoppa och en regnig sommardag, med antioxidanter

 1. Tack för tipset. Jag sa senast igår att vi måste bli duktigare på att äta soppor…..så nu blir det löksoppa här hos oss. Vi har sol och åter sol men det blåser lite väl mycket så man får sitta lite i lä. Men man kan ju inte få allt och jag har ju semester flera veckor till. Ha det nu gott och kramen på dig.

  • Varsågod 🙂 Kul att bidra med lite nyttigheter 🙂
   Härligt med semester flera veckor till!!!

   Ha det fint! Kram

 2. Jag lagar soppa lite nu och då här hemma.
  Löksoppa förekommer givet på soppmenyn.
  Tycker att den är ljuvligt god.
  Och som du säger, en soppa passar alldeles utmärkt en regnig sommardag.

  Ha det fortsatt fint!

  Kram

 3. Löksoppa är riktigt gott, och det har jag gjort någon gång. Ser jättegott ut på bilden.

  Ha en fortsatt fin semester, och vädret är som det är…bra eller dåligt kan ju bero på det. Det kan ju vara skönt med regn ibland…eller sol ibland beroende vad ma vill gjöra,

  KRAMKRAM till dig!

  • Tack! Kul att du gillar bilden.

   Ja semester visst är det alldeles underbart!
   Ha det fint! Kram

 4. En riktigt vällagad löksoppa är fantastiskt gott även om det inte blir så ofta. Vi åt det i Paris och det var annat en den pulversoppa jag testade en gång i min ungdom.

  Kram och trevlig torsdag!

  • Ja, innan jag testade löksoppa i Paris så hade jag föreställningen att det skulle smaka riktigt illa, tänkte en soppa av lök hur gott kan det va? Tur att jag vågade prova och upptäcka hur gott det är.

   Kram!

 5. Vilka bilder, nu blev jag ju hungrig!
  Har aldrig smakat löksoppa, så det kan vara ett tips.
  Blåsigt här med, fast inget regn men det är på väg uppåt ,-)
  Ha det fint nu.
  KRAM Primrose ,-)

  • Berätta gärna vad du tyckte när du provat.

   Det är verkligen en mulen sommar vi har, här har slutat blåsa och regna med det är väldigt gråmulet. Inneväder idag också. Då målar jag kanske 🙂

   Ha det fint!
   Kram

 6. Ååå löksoppa hör till mina favoriter. Fast jag brukar vänta en bit in på hösten innan jag börjar äta den. Det är något särskilt med soppor om hösten. Kramar Liza

  • Ja, visst är det. Vädret här har varit lite höstlikt så jag har tänt ljus och lagat soppa 🙂 Idag är det dock lite bättre väderlek. Kan bli middag utomhus.

   Kram

 7. Soppor gott och gör sig väldigt bra på sommaren tycker jag. Snygg tallrik. 🙂
  Det gäller att samla på sig alla nyttigheter som finns. Ibland helt gratis i naturen, i trädgården och på balkongen.
  Hoppas du fått en dos av sol idag. Vi tänkte sett de där franska statyerna i Höllviken men valde häckklippning istället.
  Kram Bosse

  • Tallriken är en Ostindia men det har säkert du koll på med tanke på ditt porslinsmuseum.
   Häckklippning låter som en klok syssla nu när allt bara växer hejvilt… Fast franska statyer låter lite mer lockande 😉

   Ha det fint!
   Kram

  • Hoppas att du tycker om det. Berätta gärna när du testat vad du tyckte.
   Ha det fint!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *