Tyst i klassen! av Björn Ranelid

161023

Jag måste erkänna att jag inte kunde låta bli att fångas av bokens titel, Tyst i klassen! Det här är första gången jag läser Björn Ranelid, och med facit i hand kan jag konstatera att jag tyckte om läsningen. Boken utspelas under närmare hundra år och är en porträttskildring av två generationer, av mor och dotter. Handlingen utspelas till övervägande del i två av Malmös mest utsatta bostadsområden och begreppet klass finns på något sätt hela tiden närvarande i läsningen som speglar en ständig maktkamp mellan de olika personligheterna. Bokens innehåll skildrar förhållandet mellan de manliga och kvinnliga roller människor föds in i, och sedan på ett eller annat sätt tvingas att förhålla sig till oavsett om man vill eller ej.

Språket i boken är enkelt, beskrivande och rakt på sak. Ibland poetiskt och på något vis vackert trots att det som skildras kan vara sorgligt ur flera perspektiv. Boken handlar om fattigdom, okunskap, människors styrka, kraft och förmåga att ta sig an svårigheter och att gripa tag i de rätta halmstråna som på sikt kan leda vidare till något mer. Boken handlar om människors utsatthet och ensamhet som är påtaglig trots att de befinner sig i grupp. Boken skildrar människors dolda rädslor och drömmar om att göra världen till en mer jämlik och bättre plats.

161023_1

En intressant, allvarsam, fin och läsvärd bok.

Christina Karlsson

19 svar på ”Tyst i klassen! av Björn Ranelid

 1. Boken verkar vara intressant, jag förbannar min utbrändhet som gör att jag har så svårt att läsa böcker.
  Jag älskar böckernas värld men kan inte tränga in i den just nu.

  Ha en fortsatt fin Söndag!
  Varm Kram

 2. Passande titel för dig ,-)) Härligt att hitta böcker man njuter av att läsa ,-)
  Är dom riktigt bra brukar jag gå tillbaka och läsa om det som är så bra, med en gång efter jag just läst det ,-) Så jag får njuta en gång till.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 3. Har inte läst någon bok av Ranelid, men den här boken verkar vara något som jag kan tänka mig. Just nu bläddrar och läser jag i något alldeles mer ”befriande” som ger kropp och själ mer lugn och ro. Det är Malin Berghagens bok ”Mallorca i mitt hjärta.” Jag har hennes yogaböcker och ville då även läsa om Mallorca som hon berättar så ömt om.
  Kram, Gunilla

 4. Har den boken i bokhyllan men har inte öppnat den ännu. Nu blev jag lite nyfiken så jag ska iallafall börja läsa lite smått. Ha det nu så bra du bara kan. Kramelikram

 5. Jag har läst någon bok av Ranelid, kanske inte överförtjust för då hade jag läst fler.M Men gillade den, vad jag minns. Kunde höra hans röst via orden i boken!

  Den här kan jag tänka mig att läsa. Tack för tipset!

 6. Tack för bra boktips! Har läst lite av Ranelid, men nu vara det ett tag sedan. Känner attden här boken skulle vara något för mig och den finns nu på läselistan.
  Tack för en fin recension.
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *