Francesca Woodman, Om att vara en ängel

170103_005

Det är så lyxigt att äga sin egen tid! Jag njuter av lediga dagar och möjligheten att kunna göra vad jag vill. Igår passade jag på att besöka Malmö Moderna Museet tillsammans med en f.d kollega. Vi har inte träffats på flera månader så det blev ett kärt återseende med besök på konsthallen, fikastund, shopping, massor av prat och spontana skratt.

Den utställning vi fokuserade mest på var Francesca Woodmans, Om att vara en ängel. Jag fascineras av denna kvinnas fotografier som berör och tar en med på en resa från det vackra till det förfallna, utsatta och självutlämnande. Hon arbetade mycket med kontraster mellan det mörka och ljusa, och de flesta fotografierna är svart/vita. Det finns många fotografier av hennes själv och många fotografier av nakna kroppar. Min tolkning är att det på något vis handlar om att undersöka sig själv som objekt samtidigt som hon gör sig till subjekt genom att själv arrangera och fotografera. Många bilder tycks handla om relationen till rummet och omgivningen. Synligheten kontra osynligheten i det avtryck och de spår vi lämnar efter oss.

Jag köpte med mig utställningsboken hem för att kunna fortsätta inspireras, bläddra, läsa och lära mig mer om Francesca Woodmans fotokonst. Det är inte bara Francescas fotografier som är gripande, utan även hennes livsöde. Hon föddes 1958 och var endast 22 år gammal då hon dog 1981. Under detta korta liv hann hon framställa flera olika serier av unika och säregna fotografier som inspirerat massor av människor världen över och jag kan inte låta bli att undra hur hennes fortsatta fotograferande hade utvecklats, om hon bara hade lyckats ta sig igenom sina svårigheter och leva vidare.

170104_001

 

170104_002

170104_003

170104_004

170104_005

Nu vet jag lite mer om denna unga fascinerande fotograf och hennes konstnärskap,

Francesca Woodman.

Utställningen gav mig en berikande konstupplevelse <3

Må väl och ha en fin dag!

Christina Karlsson

11 svar på ”Francesca Woodman, Om att vara en ängel

 1. Vilken intressant utställning. Sorgligt att hon dog så pass ung för den karriären hade varit intressant att följa.

  Hoppas ledighetens sista dagar blir lika behagliga.

  Kram

  • Ja, det är verkligen tragiskt med hennes alldeles för tidiga bortgång.

   När det gäller ledigheten så njuter jag så gott jag kan även om jobbångesten börjar komma krypande.

   Kramar

  • Bor du i närheten eller har vägarna förbi så är det bara att kila inom och kolla in utställningen.

   Fin 2017!

 2. Så skönt med egentid och att själv bestämma hur dagarna ska spenderas.
  Nu fick jag lära mig något nytt för Francesca Woodman har jag inte hört talas om tidigare. Jag blev väldigt nyfiken ocj h skall hålla utkik här i huvudstaden efter en utställning. Kanske kommer hon till Fotografiska muséet. Hoppas!
  Förstår att ni hade en trevlig dag.
  Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *