I drottning Christinas spår; i Rom på Galleria Corsini

I detta inlägg får ni följa med till den plats där drottning Christina bodde efter det att hon konverterat och flyttat till Rom. Jag måste erkänna att det kändes spännande att beträda den här trappan. Trappan som leder till drottning Christinas våning, dvs där hon bodde under tiden 1659 – 1689.

Drottning Christinas palats rymmer idag både konstmuseum, naturvetenskaplig akademi och ett bibliotek. Med tanke på drottningens intresse för vetenskap, konst och kultur kunde det inte vara mer passande.

 

Entrén till det som idag är Corsinas, Gallerie Nazionale.

Drottning Christina samlade på konst och böcker. Hon umgicks med framstående konstnärer och filosofer. Mest berömd av dessa är den franske filosofen René Descartes. Med denna fakta som grund är det lätt att visualisera bilden av hur drottningen en gång vandrade här genom dessa rum. Kanske har hon haft famnen full av böcker, pennor, block och varit i full färd med att filosofera eller hasta iväg till något spännande möte.

När byggnaden köptes av staten 1893 donerade familjen Corsini sin konstsamling till det italienska folket. Ett av samlingens verk är ett porträtt av drottning Christina som jaktens gudinna Diana. Här syns målningen i centrum på väggen.

Ryktet om drottning Christinas intresse för kunskap var välkänt i Europa och hon blev  även avbildad och känd som Nordens Minerva. Minerva är i klassisk mytologi gudinnan för visdom, vetenskap och konst.

Och det var just precis i det här rummet hon dog år 1689 där detta minnesplakat rymmer ett citat. ”Jag föddes fri, levde fri och ska dö frigjord” Jag tolkar detta citat som att den egna viljan och friheten att styra sitt eget liv var något som låg drottningen varmt om hjärtat.

Tänk att sova under ett tak som detta.

Säkerligen har hon många gånger stått här, blickat ut genom fönstret och filosoferat.

Alldeles intill ingången till Christinas våning finns den här klassiskt eleganta entrén till biblioteket.  Jag kan gott förstå att hon trivdes i Rom med all den närhet till konst och vetenskap som rymdes i staden på 1600-talet då hon levde. Jag är övertygad om att drottningen spenderade åtskilliga timmar här inne i biblioteket och botaniserande i böckernas värld.

Vilken relation har du till svensk historia och drottning Christina?

Christina Karlsson

 

8 svar på ”I drottning Christinas spår; i Rom på Galleria Corsini

  • Jag kände inte heller till det här förrän jag kom till Rom och fann Christinas palats. Tänk så mycket spännande historia det finns!

   Kram och fin helg!

 1. Att gå i historiska fotspår är andaktsfullt. Jag älskar historiska miljöer, men har svårt att komma ihåg historiska detaljer och personer. För mig räcker det att veta övergripande fakta – som åldern på ett hus – för att skapa fantasieggande känslor och tankar. ”Har någon genom alla århundraden satt sin fot exakt där jag sätter min, eller finns här endast ett gytter av korsande historiska fotsteg, som flyende stämplar genom tiden? Vem och vilka var dem som satte sin fot just här? Hur såg dem ut? Hur var deras liv? Hur luktade det här i trappan när dem gick här? Vad hörde dem omkring sig? Hade dem sällskap och gick och småpratade eller var det enda som hördes deras fotsteg och fraset av deras kläder? Vad tänkte och kände dem? Fanns det liknande drömmar och längtan hos dem människorna som det finns hos oss idag?”
  Mitt förhållningssätt till vår historia är väldigt grundläggande och handlar om tankar kring det vardagliga livet på den tiden, om funderingar kring liv och människor i största allmänhet. Jag tycker att det är intressant med kända historiska personer också, men jag har svårt för att få sådan fakta att fastna.

  Jag hade gärna gjort samma besök som du. Verkar väldigt intressant. Jag älskar sådant, vare sig jag kommer ihåg faktabitarna efteråt eller 😉

  Kramis

  • Just det där med likartade drömmar och längtan är intressant…jag tror att vi människor i alla tider har och har haft liknande tankar. Vi tror att vi förändras och det gör vi till viss del, men essensen av oss och vår längtan är nog alltid densamma.

   Kram och ha en fin helg!

 2. Som lärare i SO ligger historia mig varmt om hjärtat och drottning Kristina var en minst sagt intressant personlighet. Hennes liv var onekligen annorlunda och starkt att hon stod fast vid att aldrig gifta sig men ändå blev regent.

  Önskar dig en fin helg när det blir så dags.

  Kram

  • Ja, visst är hon en intressant personlighet. Fint att höra att du lyfter fram drottningen Christina i undervisningen. Det behövs kvinnliga personligheter bland alla männen.

   Kram och ha en fin helg!

 3. Det är intressant med historia – det kan inte vara annat! Men jag har svårt att ta till mig fakta. Det vill liksom inte stanna kvar! 🙂 Men att besöka historiska platser och gå i samma fotspår som kända personer är intressant och fascinerande! Drottning Christina ville verkligen vara en fri kvinna eller kanske rättare sagt en fri människa. Fri att gå sin egen väg och följa sitt hjärta. Det gillas skarpt! Tack för ytterligare en historielektion!
  Kram, Gunilla

  • Tackar 🙂
   Att komma ihåg fakta är inte min starka sida heller, men jag botaniserar i en massa böcker och brukar läsa i museets broschyrer och fotografera texterna som finns på museerna om de är intressanta…fast där på vägen är det ju iofs en del kunskaper som dröjer sig kvar.

   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *