Pantheon

Känslan sitter kvar länge och det är så mysigt att gå igenom fotografierna och minnas, så här kommer ytterligare några bilder från årets Romresa.

Det magnifika Pantheon på Piazza della Rotonda är Roms bäst bevarade monument från antiken.  Monumentet som ursprungligen var ett ”alla gudars tempel” räddades åt eftervärlden när det byggdes om till kyrka på 600-talet.

Originaltemplet som uppfördes av Marcus Agrippa 27 f.Kr förstördes i en brand, men byggdes upp igen av kejsare Hadrianus år 125 som av respekt för sin företrädare lät hans namn stå kvar på frisen över pelargången som bärs upp av 16 monolitiska pelare  i rosa och grå granit.

Antikens gudar och gudinnor är sedan länge borta och har ersatts med kristna symboler och gravmonument från Renässansen. Konstnären  Rafael har ett eget gravmonument i Pantheon. Hur coolt är inte det? Det är så fascinerande med dessa renässanskonstnärer som lyckats påverka hela vår västerländska kultur och vårt tänkande genom de  budskap som förmedlas via deras konstverk och via den status deras konstverk uppbär. Tänk så fattig vår historia vore om det inte dessa konstverk fanns bevarade.

Takhöjden är mäktig, men det är svårt att återge på ett fotografi speciellt med tanke på att vi trängdes med massor av andra turister därinne.

Här ser ni själva piazzan och arkitekturen utanför Pantheon. Jag tycker att det är pittoreskt och estetiskt tilltalande med den här äldre typen av statsarkitektur.

Rom är en himla mysig stad som jag gärna besöker igen!

Christina Karlsson

8 svar på ”Pantheon

 1. Mycket vackert, så jättefina bilder ,-)
  Rosa o grå granit låter himla vackert.
  Förstår att ni hade en härlig resa.
  Rom är vackert, fint med många fina foton, då stannar man kvar där länge.
  Hoppas själv på att få komma tillbaka till Rom ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

 2. En mycket imponerande byggnad men ack så mycket människor när vi var där. Fast det var det i och för sig överallt. Jag åker också gärna tillbaka till Rom som verkligen är en fantastisk stad.

  kram

  • Om det nu är som historien säger att alla vägar bär till Rom så kommer vi nog dit igen om vi väljer just den vägen 🙂

   Kram och fin onsdag!

  • Mer imponerande i verkligheten måste jag säga. Bilderna gör inte byggnaden rättvisa, fast om man tänker på hur gammal byggnaden är så gör de nog rättvisa ändå… till viss del.

   Kram och fin onsdag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *