Midsommarfirande med jordgubbscheesecake

Om det är något jag är svag för så är det högtider och traditioner. I år firade jag och maken midsommarhelgen här hemma tillsammans med nära och kära. Våra kids har varit hemma och förgyllt helgen med besök. Vi har bundit midsommarkransar, ätit traditionsenlig midsommarmat med nypotatis, rädisor, gräslök, sill, lax och annat gott som hör till. Idag kände vi oss så mätta och välgödda efter all god mat att vi tog ett gemensamt beslut om att ta en uppfriskande familjeskogspromenad runt Torups slott.

Min favorit bland midsommarbordets olika rätter är och kommer nog alltid att vara jordgubbar. Jordgubbarna har är estetiskt tilltalande att se på, doftar gott, smakar gott och är dessutom hur nyttiga och välgörande som helst. En klassiker på midsommarbordet är kort och gott en enkel tallrik jordgubbar med grädde, men det kan vara gott att inleda eller avsluta helgen med någon form av smarrig jordgubbstårta.

I år bakade jag en jordgubbscheesecake och här kommer receptet.

Jordgubbscheesecake

Botten: Ca 20 digestivekex och 100 g smör.

Fyllning: 400 g philadelphiaost, 2 ägg, 1 dl socker, saften av en citron, rivet skal av samma citron, 2-3 tsk vaniljsocker

Garnera med ca en liter jordgubbar och dekorera med några kvistar mynta och violer.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Botten: Blanda ingredienserna i en matberedare. Tryck ut blandningen i en rund form. Grädda mitt i ugnen i 8-10 min.
 3. Fyllning: Vispa ägg och socker, tillsätt citron och vaniljsocker. Vispa ner philadelphiaost. Häll smeten i formen och grädda ytterligare, ca 15 min. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen.
 4. Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg jordgubbarna på tårtan och dekorera med mynta och viol strax före servering.

Servera och njut!

Vilken favorit har du på midsommarbordet?

Önskar er alla en fortsatt fin midsommarhelg!

Christina Karlsson

12 svar på ”Midsommarfirande med jordgubbscheesecake

 1. Cheesecake gör jag väldigt sällan med denna får jag lust att prova.
  Jag vet inte vad jag särskilt vill ha på midsommarbordet.
  Är svag för sill och ägg så kanske det.

  Läser mig till att ni haft en härlig helg med nära och kära.
  Låter underbart!

  Kram

  Ps. Fint foto på dig!

 2. Härligt. Ett inlägg som frestar smaklökarna …
  Det är så märkligt med jordgubbar, och en del andra frukter och bär. När jag tittar på dem så drar det ihop sig i munnen och saliven sprutar … hahaha. Det spelar ingen ingen roll att dem kan vara jättesöta, eller att jag tycker att dem är jättegoda. Vid anblicken lever min mun ett helt eget liv … 😀
  Kram

 3. Jag är tyvärr inte alls förtjust i traditionell midsommarmat men jordgubbar hör till i alla fall. Sedan avstår jag sillen och äter en räksmörgås i stället!

  Kram och god söndag!

 4. Sååå himla gott! 🙂 Midsommarbordet för min del blir lite si och så från år till år. Men om det är på vanligt svenskt vis, så är det nog Klädesholmens ansjoviskryddade sill och gubbröran som är mina favoriter 🙂

  • Den sillen har jag inte provat, men namnet låter onekligen spännande. Klädesholmen och sill – vilken förunderlig kombination 🙂

   Gubbröra har jag inte ätit på länge, men det är ju gott!

   Kram och fin söndag!

 5. Just jordgubbar är för mig det viktigaste till midsommar och desna försöker jag äta dem varje dag så länge de finns. Något jag har med mig från min barn och ungdom. Pappa och mamma var noga med detta. Jordgubbar till efterrätt dagligen under den tid de finns. För mig blir det från midsommar och till slutet av juli. men jag kan glömma…
  Din jordgubbscheesecake ska jag göra och den såg verkligen god ut.
  Just maten till midsommar, förutom jordgubbarna. är ju det vi svenskar äter både till jul och påsk (inte nypotatis) och där är jag inte så traditionsbunden alls. Är oftast inte i Sverige till midsommar men jordgubbar brukar jag se till att få tag på. Ibland är dte svårt för i södra Europa är det slut på säsongen-

  Lät väldigt trevligt med en långpromenad runt Torups slott.
  Önskar er en fin kväll-
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *