La Traviata, succéoperan som får stående ovationer

Vilken föreställning! Jag har varit Malmö Opera och upplevt La Traviata, en gripande opera av kompositören Giuseppe Verdi (1831 – 1901). Handlingen är baserad på Alexandre Dumas (1824 – 1895), Kameliadamen. La Traviata är en tragisk kärlekshistoria med helt underbara melodier som jag gärna lyssnar på om och om igen. Tydligen känner fler som jag då La Traviata är en av världens just nu mest spelade operor, enligt Malmö Operas hemsida.

Operan handlar om hålldamen Violetta Valéry som lever ett liv med fester, alkohol och sex. Hon saknar något och när Alfredo Germont dyker upp blir han svaret på hennes drömmar om kärlek och respekt. Men Violetta är svårt sjuk av tuberkulos som gör henne allt svagare och det förflutna hinner ikapp henne när hon tvingas offra sin kärlek för att rädda familjen Germonts rykte.

Att besöka operan är en konstupplevelse i sig, man möts av skulpturen Tragos välkomnande brinnande facklor och väl inne i foajén hälsar bronsskulpturen Thalia välkommen. Teaterns julgran är vackert dekorerad med spännande julpynt i sann teateranda och på kvällstid speglas insidan av operahuset vackert i de stora fönsterna med utsikt mot Fersens väg, även omnämnt som Malmös Champs Elysée.

Scenografi och kostym var galen och enastående på en och samma gång. Tanken på en massa dansande skelett på scenen kändes märklig när jag såg bilderna före föreställningen, men väl där blev det tydligt att scenografi och kostym lyfte hela föreställningen. Om man bara ska se en opera under denna säsong så se La Traviata, föreställningen är en fröjd och sann konstupplevelse för alla sinnen.

Att se La Traviata på Malmö Opera var verkligen en mäktig upplevelse och helt klart en av de bästa föreställningar jag sett*

Christina Karlsson

 

 

 

 

14 svar på ”La Traviata, succéoperan som får stående ovationer

 1. Vilken upplevelse det måste ha varit. Jag tror att det var blåsarsymfonikerna här i Östergötland som gav en La Traviataföreställning för en tid sedan, med bra sångare. Det är ju något helt annat än den fantastiska föreställning i Malmö som du såg, men vi fick ändå uppleva musikens styrka.

  • Hoppas att ni får det riktigt mysigt!
   Jag har en typ av städdag…och idag har jag städat garderoben. Jisses vad fint det blev 🙂

   Kramar

 2. Opera är dessvärre inte min genre men jag kan förstå om det var mäktigt ändå! Ett besök på Stadsteatern blir man sällan besviken på. Jag har svårt att tänka Malmö Opera även om jag vet att det är korrekt namn numera.

  Kram och god kväll!

 3. Vad roligt! Vilken upplevelse! Jag har aldrig varit på Malmö opera men har sett La Traviata på operan i Stockholm och det var också mäktigt. Tack för din fina recension. Det framgår verkligen att du var/är uppfylld av hela föreställningen och miljön.
  Ha det fortsatt bra.
  Kram!

  • På Stockholmsoperan har jag bara varit några få gånger, och den är fantastisk! Jag rekommenderar starkt ett besök till Malmö Opera om du besöker Skåne.

   Ha det fint!
   Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *