Del 1: Vad är konst?

– Vad är konst? Hur ser man skillnaden på en vanlig bild och ett konstverk? När förvandlas ett objekt från ett vanligt föremål till ett konstverk? Var går gränsen mellan hantverk och konstverk? Hur vet man att något är konst?

Konst är ett laddat begrepp som kan diskuteras ur flera olika infallsvinklar och ett första steg när det kommer till att reda ut ett begrepp kan vara att skapa förståelse för vad ordet betyder.

Enligt Svenska Akademiens Ordlista kan ordet konst ha flera betydelser. 1. Den vanligaste betydelsen kopplas till ”bildkonst” men är ofta utvidgad till litteratur, musik, dans och liknande. 2. Konst kan vara något som kräver skicklighet, som exempelvis ”att förhandla är en svår konst”. 3. Konst kan användas i sammansatta ord som tex i betydelsen artificiell, konstgjord. 4. Konst kan också användas när någon eller något krånglar/bråkar, dvs ” ha konster för sig”.

Konst uttalas ”kån´st”. Det är ett substantiv, och oftast något konkret som man kan ta på (trots att det finns abstrakt konst). Den vanligaste betydelsen av ordet hör som sagt till bildkonsten, utvidgat till litteratur, musik och dans. Konst syftar till att framkalla sinnesintryck, tala till och väcka någon form av känslomässig eller tankemässig inlevelse, som i många fall kan kopplas till någon form av högre njutning.

https://svenska.se/tre/?sok=konst&pz=1

Avslutningsvis kan vi konstatera att ordet konst kan ha flera betydelser. Den vanligaste betydelsen relaterar till bildkonst och det är inte helt ovanligt att ordet förknippas med något som kräver en viss skicklighet/färdighet eller något som helt enkelt bara är konstigt eller konstgjort…

Det kan alltså vara en konst, att förstå sig på konst, särskilt om konsten dessutom är konstig…

fortsättning följer…

Vad var det första ordet du kom att tänka på när du läste rubriken, Vad är konst?

Christina Karlsson

14 svar på ”Del 1: Vad är konst?

 1. Det första jag tänkte på var en av mina kursböcker som jag läste i ämnet bild på lärarhögskolan. Boken hette ”Vad är konst?”

  Kram och ha en fin dag!

 2. konst är ett konstigt ord… i Göteborg har vi ett nytt stort lysande rött hjärta vid en bro där folk fotograferar sig och snart får man gifta sig där… nån gubbe skrev insändare i Göteborg att det är inte KONST, utan kitsch…. (ville gubben att man ska sätta upp flera statyer av gubbar?!?)

 3. Konst är när man skapar något med själen tycker jag. När man låter sig själv släppa allt, alla krav och måsten och låter hjärtat och själen styra. Det är min förklaring!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • Skapa med själen…då blir det massor av känslor och då finns det stor chans att konst skapas.

   Må gott och ha en fin helg!
   Kram

 4. Vilket spännande, roligt och intressant inlägg” Jag tänkte direkt på en bok av av Ernst Billgren ”Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor”. En bok jag verkligen uppskattar.
  Ser fram emot fler tankar från dig i detta ämne.
  Kram och trevlig helg

  • Den boken är underhållande, tror minsann att den finns i min bokhylla någonstans.
   Må gott!

   Kramar och fortsatt fin vecka

 5. Konst – det första jag tänker på är nog just bildkonst. Foto och målad konst i olika tekniker! Att gå på ”konstutställning” gillar jag, särskilt fotoutställningar. Den senaste utställning jag var på, var förra året då vi såg ”Göteborgarnas garderob”, som jag skrev om på min blogg. Det handlar ju till en del om ”societetens vackra kläder!” Inte bild alltså!
  Roligt att läsa om allt som man kan associerar till konst! Det finns onekligen åsikter om vad konst är och vad som är vackert och mindre vackert! Konstigheter! 🙂
  Kram Gunilla

  • Fotoutställningar är fint! Finns så många olika stilar…och det är alltid spännande att få nya perspektiv på tillvaron.

   Må gott! Kramar Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *