Vild iris, av Louise Glück

Världen behöver mer poesi!

Jag bekantar mig med Vild iris (1992), av poeten Louise Glück, årets Nobelpristagare i litteratur. Motiveringen till att hon belönades med årets Nobelpris lyder ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell.”

Vild iris belönades med Pulitzerpriset 1993. Enligt mina efterforskningar är diktsamlingen uppdelad i tre delar och tre röster: trädgårdens blommor, den poetiska trädgårdsmästaren och trädgårdens allvetande metafysiska gud. Alla med direkta och krävande röster som fruktar döden såväl som livet och dess förgänglighet.

Jag ser fram emot att sjunka in i läsningen för att ta reda på vart orden för mig. I skrivande stund har jag bara hunnit läsa lite här och där. Jag tycker om det jag läst hittills och ser fram emot min fortsatta läsning.

Världen behöver mer poesi och därför känns det gott att årets Nobelpris gick till en poet.

ur Vild iris (s 30) av Louise Gluck

Vad tänker du om årets Nobelpristagare? Har du läst något av Louise Glück?

Må gott!

Christina Karlsson

20 svar på ”Vild iris, av Louise Glück

 1. Nej, jag har inte läst något av henne. Såg intervjun med henne i Babel och fängslades av hennes personlighet, hennes gestalt. Med den lilla bekantskapen
  och din bild av hennes text upplever jag henne som ”det hon skriver” … nära novell/berättelse/dikt i poesin. Klart att det får bli en Vildiris här med. Titeln Ottesång fängslar, tonerna låter.
  Önskar dig en söndag och en fin vecka!
  Kram

 2. Har aldrig läst något av henne.
  Så fint hon skriver har läst Ottesång flera gånger nu, och min känsla förändras varje gång.
  Intressant att de valde en bok med poesi, ,-)
  Fler förstår att vi måste ha poesi och vända vår blick mot det fina ha hoppet att fortsätta våra liv mot ljusare tider.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  • Vad fint att du tyckte om dikten. Jag har också fastnat för hennes vackra röst och mer Louise Gluck lär det bli för min del.

   Må gott och ha en fin vecka!
   Kram

 3. Jag vet att jag hört namnet men kände inte närmare till henne.Men jag ska köpa och läsa Vild iris. Tack för smakprovet med Ottesång.
  kram!

 4. Kände inte till henne och därmed inte heller läst något som hon har skrivit. Ditt smakprov gav dock mersmak. Lite annorlunda poesi, mer som novell tycker jag. Ottesång – vackert!
  Kram Gunilla

 5. Så fint hon skriver. Har just läst Doris Lessings bok – Om Katter. Den var också så fin särskilt om man , som jag, är kattälskare. Hon skriver- ”Silkeskatt! Katt som en mjuk uggla, katt med tassar som fjärilar, kattklenod, kattmirakel”

 6. Lockande smakprov du bjöd på. Poesi är värd att ta igen ”mark” som den förlorat under en längre tid. Härligt att ha en läsvärd diktbok till hands. Som sedan kan ligga framme som en chokladask på ett bord. Bäst tycker de ska intas en bit/en dikt åt gången. Suga på ingredienser och ord. Koppla på både hjärna och hjärta. Tänka på eftersmaken. Vilja ha mera.
  Kram till Skåne

  • Njuta som en chokladask låter som en fin beskrivning… det är just så det är med poesi…man läser, funderar, läser lite till gör något annat och återkommer igen till sin lilla poesi.
   Må gott! Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *