Den sista gåvan, av Abdulrazak Gurnah

I en av de klappar som gömde sig under granen låg årets Nobelpristagare, Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah (Celanders förlag, Albert Bonniers förlag, 2011) och bara väntade på att läsas. Jag tycker att det är högtidligt med nobelpriset i litteratur och att det hör till att läsa något av pristagaren för att skapa sig en egen uppfattning. I min lilla värld var årets pristagare okänd fram tills dess att priset tillkännagavs så när en av årets julklappar innehöll denna bok blev jag glad.

Boken handlar om den 63-åriga Abbas som drabbas av en stroke. Den handlar om hur han blir påmind om sin dödlighet och tröttnar på att tiga om sådant han inte berättat, som historien om hur han i sin ungdom lämnade Zanzibar.

Jag har ännu inte läst ut boken, men den fångar mitt intresse tillräckligt mycket för att läsa vidare och ta reda på hur det går för Abbas och hans fru Maryam.

Har du någon pågående läsning på gång?

Må gott och njut på av julhelgsdagarna som passerar!

Christina Karlsson

11 svar på ”Den sista gåvan, av Abdulrazak Gurnah

 1. Har inte läst någon bok av pristagaren… kände inte till honom alls! Men boken du fått verkar vara något med innehåll.
  Har flera kokböcker hemma… Söker vegetariska och veganska rätter, samt lättbakade bröd, utan gluten.
  Övriga böcker är också ”hälsoböcker” som ”Hälsobalansen” – 4 nycklar till ett bättre liv”. ( Dr Rangan Chatterjee).
  Har också plöjt igenom en till roman av Lucinda Riley – Änglaträdet!
  Vill önska dig och din familj ett
  Gott slut och ett riktigt Gott nytt år!
  Kram Gunilla

  • Å, vilka fina titlar du hunnit med. Det här med att äta rätt för att må bra är så viktigt och något jag jobbar med hela tiden, men handen på hjärtat har det blivit alldeles för mycket socker den senaste tiden…så där får jag ta och bättre mig.
   Änglaträdet låter otroligt vackert- blir nyfiken även om jag inte ens vet vad den handlar om.
   Må gott och ha ett riktigt fint och Gott Nytt År!
   Kram

 2. Gurnahs Paradiset ligger på vänt. Det ska bli spännande att se vad jag tycker om den. Jag har inte läst något av honom tidigare och precis som du kände jag inte till honom innan han fick Nobelpriset. För närvarande läser jag Nikes bok av Agnes Lidbeck. Så här långt i läsningen är den väl värd tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *